Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.
Półwysep Apeniński może pochwalić się bardzo zróżnicowaną panoramą wielowiekowych tradycji cukierniczych, stanowiacych dziedzictwo o niekwestionowanej wartości.
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni nauczymy Cię, jak przygotować klasyczne włoskie desery, które zachwycą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy deserów!
Propozycja dań:
Mille foglie z kremem chantilly i granatem
Mus cytrynowy z owocami leśnymi
Tiramisu’ pistacjowe
Semifreddo z musem z malin w czekoladowym koszyczku
Pucharek z biszkoptami Savoiardi, mascarpone i musem z malin
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.