Kurs archiwalny

SZKOLENIA WE WŁOSKIEJ AKADEMII SZEFÓW KUCHNI

Letnie przystawki

Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.

Klimat, jaki panuje na terenie Włoch pozwala na uprawę różnorodnych warzyw i ziół przez cały rok. Nie zmiena to jednak faktu, że kuchnią rządzi sezonowość produktów!  Zmiany pór roku w naturalny sposób wpłynęły na kuchnię wielu włoskich szefów, którzy wykazują się ogromną kreatywnością łącząc świeże, sezonowe produty z klasykami kuchni włoskiej.

Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak w 100% wykorzytsać świeże produkty i jak wyczarowac z nich idealne, letnie antipasti.

Menu szkolenia:

Propozycja dań:

  • Soute’ di cozze z Pecorino Romano DOP
  • Sałatka z fasolą, z tuńczykiem i z czerwoną cebulą na Pane Carasau
  • Vitello tonnato z kaparami
  • Involtino z breasaolą i gorgonzolą
  • Bruschetta z salsiccią i friarielli alla napoletana
PROWADZĄCY

Nestor Grojewski

Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.

W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.

Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.

W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.

ZAPISZ SIE NA NASZ

NEWSLETTER

KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW