Kurs archiwalny

SZKOLENIA WE WŁOSKIEJ AKADEMII SZEFÓW KUCHNI

Risotto

Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.

Risotto, flagowe danie północnej części Włoch, jednak popularne w całym kraju jak i poza nim. W każdym regionie risotto będzie trochę inne i z innymi dodatkami. Regionalność i klimat Włoch w naturalny sposób wpłynęła na kuchnię wielu włoskich szefów, którzy wykazują się ogromną kreatywnością tworząc bogate i genialne dania na bazie tak prostych składników, jak ryż.

Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak przygotować doskonałe Risotto i w jaki sposób go łączyć, aby odzwierciedlić tradycję włoskiej kuchni i jej regionalności. 

Menu szkolenia:

Propozycja dań:

Z mulami i szparagami

Z szafranem i Parmigiano Reggiano

Z łososiem, cukinią i pomidorkiem koktajlowym

Z karczochami, salsiccią i płatkami Pecorino Roano

Frutti di mare

 

 

PROWADZĄCY

Nestor Grojewski

Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.

W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.

Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.

W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.

ZAPISZ SIE NA NASZ

NEWSLETTER

KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW