Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.
Klimat, jaki panuje na terenie Włoch pozwala na uprawę różnorodnych warzyw i ziół przez cały rok. Te warunki w naturalny sposób wpłynęły na kuchnię wielu włoskich szefów, którzy wykazują się ogromną kreatywnością tworząc bogate i genialne dania na bazie prostych składników. Idealnym przykładem są Suppli’ i Arancini – chrupiące, ryżowe kulki z nadzieniem od klasycznego ragu’, poprzez owoce morza po zioła i orzechy!
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak przygotować Suppli’ prosto z Rzymu i Arancini ze słonecznej Sycylii.
Propozycja dań:
Arancini:
z pistacją i Mortadellą
z zielonym groszkiem i prosciutto cotto
z ośmiorniczkami baby w sosie pomidorowym
Suppli:
Al telefono
Z ragú mięsnym
Warzywa nadziewane al cartoccio
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.