AKTUALNOŚCI

Unikatowość włoskich produktów

Minął kolejny miesiąc szkoleń we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni, który uświadomił nam, że mimo iż na rynku polskim są już dostępne oryginalne włoskie produkty, to niestety przyzwyczajenia smakowe Polaków czasami wydają się niemożliwe do przeskoczenia.

Dlatego też nasze szkolenia zawsze zaczynamy od zwiedzenia zaplecza naszej Akademii, gdzie oczom naszych uczniów ukazuje się magazyn Mille Sapori Plus IF&B bogaty w wysokiej jakości oryginalne włoskie produkty. Kolejnym etapem szkolenia jest przedstawienie oryginalnych produktów kuchni włoskiej, dla których nie ma polskich zamienników.
Podczas szkoleń często powtarzamy, że Carbonara jest przygotowywana z dodatkiem guanciale- podgardla wieprzowego, a nie boczku czy pancetty, a także że w oryginalnej recepturze nie występuje cebula ani czosnek, a do uzyskania kremowej konsystencji sosu wystarczy dodać odrobinę wody z wcześniej ugotowanego makaronu, a nie śmietany. Staramy się w jak najprostszy sposób pokazać tradycyjną kuchnię włoską, w której food waste jest na minimalnym poziomie, oraz umiejętność łączenia smaków. Niejednokrotnie staramy się włoskie danie wykonać na bazie polskich produktów, aby móc się przekonać, na czym polega fenomen smaku prawdziwie oryginalnych włoskich produktów, i – jak sami uczestnicy mówią – różnica jest kolosalna, nie tylko w smaku, ale i w samej prezentacji dania.



Chef Nestor Grojewski podczas szkoleń pokazuje przydatne triki, które w znacznym stopniu ułatwiają pracę w kuchni, począwszy od odpowiedniego przechowania produktów, po jego przygotowanie i podanie. Do wrześniowych szkoleń dołączyliśmy również degustację wraz z prezentacją win z bogatej oferty Mille Sapori Plus IF&B. Do każdego regionu "winny" zespół Mille Sapori Plus skrupulatnie wyselekcjonował wina, dzięki którym nasi uczestnicy mogli poczuć i skosztować smak dania w towarzystwie odpowiednio dobranej butelki.



Na szkolenia do naszej Włoskiej Akademii coraz częściej wracają uczestnicy wcześniejszych kursów, którzy pragną wiedzieć więcej i stale zgłębiać tajniki smaków zarówno tych regionalnych, jak i klasycznych. W odpowiedzi na ich oczekiwania na miesiąc październik zaplanowaliśmy kursy z makaronem w roli głównej w różnych połączeniach smakowych. W pierwszym tygodniu pojawi się makaron z własnoręcznie przygotowanym pesto, w kolejnych makaron z owocami morza, połączenia mięsne, a na samym końcu odkryjemy potrawy, do których używamy tylko i wyłącznie guanciale lub salsiccię / kiełbasę Venetę. Jak mówi polskie przysłowie „na naukę nigdy nie jest za późno”– a my od siebie dodamy, że nigdy nie jest za późno na poszukiwanie i odkrywanie prawdziwych włoskich smaków!
ZAPISZ SIE NA NASZ

NEWSLETTER

KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW