Kurs archiwalny

SZKOLENIA WE WŁOSKIEJ AKADEMII SZEFÓW KUCHNI

Antipasti di Natale/Świąteczne przystawki

Termin „Antipasto” ma rzymskie pochodzenie, Ante-paestrum oznacza w rzeczywistości „przed obiadem”,
bardzo dosłowne, czyż nie?

Wyobraźmy sobie, jak Rzymianie bardzo musieli polubić tę część posiłku skoro pomimo upływu lat dalej gości na stołach nie tylko już Włochów, ale nas wszystkich. Ten bardzo modny w ostatnim czasie element obiadu, czy kolacji daje kucharzom ogromne pole do popisu

i rozwoju swojej wyobraźni. Wraz z nadejściem złotej jesieni warto mieć to na uwadze i może wprowadzić kilka nowości do karty?

Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak w 100% wykorzystać świeże produkty i jak wyczarować z nich idealne przystawki.

Menu szkolenia:

Propozycja dań:

Insalata di mare

Crema di scampi

Roladki z łososia z miękkimi serami

Dadolata z dorady z koprem włoskim i pomarańczą

Sałatka z seppi z oliwkami, pomarańczą i z selerem naciowym

PROWADZĄCY

Nestor Grojewski

Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.

W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.

Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.

W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.

ZAPISZ SIE NA NASZ

NEWSLETTER

KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW