Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.
Wybrzeże Włoch ma długość ok. 8000 kilometrów, nic więc dziwnego, że owoce morza są tam tak bardzo lubiane i popularne.
W połączeniu z prawdziwym, włoskim makaronem stanowią kwintesencję włoskiej tradycji i śródziemnomorskiej kuchni.
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak łatwo przygotować dania z owocami morza! Poznasz techniki i sekrety włoskich szefów kuchni.
Bogactwo morskie, które wspaniale łączy doskonały smak i walory zdrowotne, może gościć na Twoim stole codziennie.
Propozycja dań:
Torcik z dorsza z ziemniakami i z chrupiącym Guanciale
Torcik z polenty z kalmarami i endywią
Kalmary baby z pieca
Timballo z rigatoni, Guanciale i ze scamorzą affumicatą
Polenta z ragu’ z ośmiornicy
Lasagna z prawdziwkami i ragu’ z żabnicy
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.