Finger food’s to nic innego jak małe przekąski ,,na raz”, idelanie sprawdzające się na bankietach, spotkaniach biznesowych, czy nawet zwykłych imprezach. Te miniaturowe dania stale zyskują na popularności, więc warto przyjrzeć im się bliżej.
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni nauczymy Cię, jak połączyć włoską tradycję i praktyczność finger food.
Propozycja dań:
Crostini z ośmiorniczkami baby, scarolą, oliwkami i pomidorkiem koktajlowym
Mus z cieciorki i anchois z pomidorkiem koktajlowym
Mus z tuńczyka z kaparami
Cornetti z breasola i serami
Ditalini z pesto i z burratą
Conchiglioni nadziewane ragu’ morskim i ricottą
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.