Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.
Wybrzeże Włoch ma długość ok. 8000 kilometrów, nic więc dziwnego, że owoce morza są tam tak lubiane i popularne. Włosi tak cenią sobie owoce morza, że przyrządzają je na wszystkie możliwe sposoby, aby wydobyć z nich to co najlepsze. Dostępność świeżych produktów w naturalny sposób wpłynęła na kuchnię wielu włoskich szefów, którzy wykazują się ogromną kreatywnością tworząc bogate i genialne dania na bazie prostych składników, począwszy od warzyw kończąc na bardziej skomplikowanych połączeniach smakowych..
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak łatwo przygotować dania z owoców morza, wbrew temu jakie panują przekonania.
Bogactwo morskie, które wspaniale łączy doskonały smak i walory zdrowotne.
Propozycja dań:
Langustynka z grilla
Grillowana ośmiornica na musie z suszonych pomidorów z ricottą na Pane Carasau
Grillowane kalmary
Mule zapiekane w piecu a’la gratin
Torcik z sardynek
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.