Włoska kuchnia – pierwsza myśl? Makaron! Carbonara! Arrabbiata! Cacio e pepe!
Makaron to absolutna podstawa kuchni włoskiej. Prosty produkt połączony z najwyższej jakości dodatkami i przenosimy się do Włoch. Wiele z włoskich, tradycyjnych potraw nie zmieniło swojej receptury od wieków, po co więc to robić teraz?
Jak to mówią – klasyka nigdy nie wychodzi z mody!
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak przygotować doskonały makaron al dente i w jaki sposób go łączyć, aby odzwierciedlić tradycję i klasykę włoskiej kuchni w każdej najmniejszej części dania.
Propozycja dań:
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.