Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.
Włosi tak bardzo kochają makaron, że nie rezygnują z niego nawet latem! Pasta fredda to danie, które ochładza ich na codzień w okresie wiosenno-letnim. Od makaronu z warzywami, po dodatek ryb i mięs! Czerpią pomysły z natury, wykorzystując sezonowe warzywa i świeże zioła. Poznaj sekret idealnego makaronu na zimno, który zaskoczy Twoich gości i sprawi, że z chęcią wrócą po więcej!
Kuchnia włoska – to tak naprawdę kuchnia regionalna i taką oto kuchnie poznacie na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni
Propozycja dań:
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.