Włochy to ojczyzna doskonałego jedzenia, co zawdzięczają nie tylko znakomitym produktom, ale także szefom kuchni, którzy rozsławiają włoską kuchnię na całym świecie.
Klimat Włoch sprzyja całorocznej uprawie różnorodnych warzyw i ziół, ale prawdziwym klasykiem włoskiej kuchni pozostaje makaron. Włosi uwielbiają go na tyle, że przyrządzają go nie tylko gotowanego, lecz także pieczonego – i nie ograniczają się jedynie do klasycznej lasagne!
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak przygotować doskonały makaron z pieca oraz jak kreatywnie rozwijać tradycyjne receptury, zachowując przy tym autentyczny włoski smak.
Propozycja dań:
Rigatoni z Gorgonzolą i orzechami włoskimi zapiekane w piecu
Gnocchi alla Sorrentina
Paccheri al forno z prawdzikami i Guanciale
Casarecce, cozze i brokuły zapiekane w piecu
Lasagne zucca e salsiccia
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.