Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.
Wybrzeże Włoch ma długość ok. 8000 kilometrów, nic więc dziwnego, że ryby są tam tak bardzo lubiane i popularne.
W połączeniu z prawdziwym, włoskim makaronem stanowią kwintesencję włoskiej tradycji i śródziemnomorskiej kuchni.
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak łatwo przygotować dania bez użycia sosu pomidorowego czyli tak zwaną Pasta in bianco!
Propozycja dań:
Fettucine z dorady z delikatnym sosem cytrynowym
Tagliolini z Grana Padano DOP i z carpaccio z trufli
Rigatoni z ricottą, Guanciale i z Pecorino Romano DOP
Gnocchi ai 4 formaggi
Orechiette z prosciutto cotto, zielonym groszkiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Tagliatelle z białym ragu’
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.