Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.
Risotto, flagowe danie północnej części Włoch, jednak popularne w całym kraju jak i poza nim. W każdym regionie risotto będzie trochę inne i z innymi dodatkami. Regionalność i klimat Włoch w naturalny sposób wpłynęła na kuchnię wielu włoskich szefów, którzy wykazują się ogromną kreatywnością tworząc bogate i genialne dania na bazie tak prostych składników, jak ryż.
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak przygotować doskonałe Risotto i w jaki sposób go łączyć, aby odzwierciedlić tradycję włoskiej kuchni i jej regionalności.
Propozycja dań:
Risotto z małżą św. Jakuba i porem
Risotto z borowikami i szafranem
Risotto z pancetta i pistacją
Risotto z taleggio orzechami włoskimi i chrupiącym guanciale
Risotto al Prosecco e tartufo
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.