Kurs archiwalny

SZKOLENIA WE WŁOSKIEJ AKADEMII SZEFÓW KUCHNI

Risotto

Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.

Klimat, jaki panuje na terenie Włoch pozwala na uprawę różnorodnych warzyw i ziół przez cały rok. Idalne risotto powinno być kremowe i delikatne. Odpowiedni ryż jest tutaj kluczem do sukcesu!

Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak przygotować doskonałe Risotto all’onda i w jaki sposób go łączyć, aby odzwierciedlić tradycję i klasykę włoskiej kuchni w każdej najmniejszej części dania.

Menu szkolenia:

Propozycja dan:

  • Risotto z Taleggio, orzechami włoskimi i Speckiem
  • Risotto z dynią i Guanciale
  • Risotto cacio e pepe
  • Risotto z szafranem
  • Risotto z Prosecco, truflą i kremową Burratą
  • Risotto na czerwonym winie z radicchio, Guanciale i płatkami Grana Padano DOP

 

 

PROWADZĄCY

Nestor Grojewski

Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.

W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.

Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.

W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.

ZAPISZ SIE NA NASZ

NEWSLETTER

KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW