Kurs archiwalny

SZKOLENIA WE WŁOSKIEJ AKADEMII SZEFÓW KUCHNI

Ryby

Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.

Klimat, jaki panuje na terenie Włoch pozwala na uprawę różnorodnych warzyw i ziół przez cały rok. Idea pesto w naturalny sposób wpłynęła na kuchnię wielu włoskich szefów, którzy wykazują się ogromną kreatywnością tworząc bogate i genialne dania na bazie prostych składników, począwszy od warzyw kończąc na bardziej skomplikowanych połączeniach smakowych.

Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, liczne możliwości wykorzystania ryb, tak cenionych przez najbardziej doświadczonych szefów kuchni, a często zapomnianych przez konsumentów.

Bogactwo morskie, które wspaniale łączy doskonały smak i walory zdrowotne.

Menu szkolenia:

Propozycja dań:

  • Sandacz na musie z groszku z bruschettą z polenty
  • Stek z tuńczyka z solą morską, rozmarynem i Sycylijską Caponatą
  • Polędwiczka z morszczuka z pieca z sezonowymi warzywami al cartoccio
  • Involtino z dorady nadziewane Speckiem i warzywami
  • Ogon żabnicy z oliwkami Riviera, kaparami i pomidorkami koktajlowymi
  • Dorada pod solą

 

 

PROWADZĄCY

Nestor Grojewski

Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.

W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.

Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.

W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.

ZAPISZ SIE NA NASZ

NEWSLETTER

KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW