Wybrzeże Włoch ma długość ok. 8 tys. kilometrów, nic więc dziwnego, że ryby i owoce morza są tam tak lubiane i popularne. Targi rybne na stałe wpisały się w krajobraz wielu włoskich wiosek i miast, nie tylko tych rybackich. Włosi cenią sobie połączenia ryb
z warzywami i świeżymi ziołami, które mają wydobyć z dania to co najlepsze.
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, jak łatwe może być przygotowanie ryb i owoców morza z pieca.
Bogactwo morskie, które wspaniale łączy doskonały smak i walory zdrowotne!
Propozycja dań:
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.