Włochy to ojczyzna dobrego jedzenia głównie dzięki znakomitym produktom i szefom kuchni, którzy rozsławiają je na całym świecie.
Klimat, jaki panuje na terenie Włoch pozwala na uprawę różnorodnych warzyw i ziół przez cały rok. To właśnie w naturalny sposób wpłynęło na kuchnię wielu włoskich szefów, którzy wykazują się ogromną kreatywnością tworząc bogate i genialne dania na bazie prostych składników, począwszy od warzyw kończąc na bardziej skomplikowanych połączeniach smakowych.
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni pokażemy Ci, liczne odmiany owoców morza, tak cenionych przez najbardziej doświadczonych szefów kuchni!
Poznaj tradycyjne smaki Włoch połączone z najnowyszymi trendami!
Propozycja dań:
Sałatka z krewetkami i karczochami
Sałatka z finocchio, pomarańczem i kalmarami
Sałatka z ośmiornicy i czerwonej fasoli
Sałatka z zielonej fasolki z czerwoną cebulą, tuńczykiem i anchoise
Sałatka z małżami św.Jakuba, ciecierzycą i karczochami
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.