Historia Street Food’u we Włoszech sięga tysięcy lat wstecz! Nawet w ruinach Pompeii i Herkulanum znalezniono pozostałości “straganów” oferujących uliczne przekąski.
Jeszcze gdy u nas kultura ulicznego jedzenia stawiała małe kroczki, włosi korzystali z szybkich i tanich dań. Jednocześnie rozwijając dotychczas znane przepisy. Zazwyczaj to nie to nie piękne, kolorowe “Food Truck’y” oferują najlepsze jedzenie, a małe, pojedyncze stragany, które kuszą swoja autentycznością i dłuuugimi kolejkami.
Na szkoleniach we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni poznasz włoski street food i dowiesz się jak w łatwy sposób podbić serca swoich gości!
Propozycja dań:
Łosoś suszony z awokado
Avocado nadziewane krewetkami koktajlowymi
Rolada z łososia z miękkimi serami i owocami cytrusowymi
Rolada z bresaolą, ricottą i z Pecorino Romano DOP
Pieczone sakiewki z ricottą, miętą i orzeszkami piniowymi
Małże Św. Jakuba z cytrusami
Chef kuchni urodzony w Polsce, lecz od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Polak z urodzenia, a Włoch z adopcji.
W Rzymie Nestor poznawał tajniki kuchennego fachu w najlepszych hotelach i restauracjach. Był szefem najważniejszych, rzymskich cateringów, pracował w lokalach przy słynnej Via Veneto, a także w hotelu Hilton i luksusowym Parco dei Principi Grand Hotel. Kilka sezonów spędził na Sardynii oraz w eleganckich kurortach Wybrzeża Amalfitańskiego, gdzie uczył się właściwego przyrządzania ryb i owoców morza.
Nestor Grojewski prowadził w Rzymie własną akademię kulinarną, w której szkolił zarówno chefów włoskich restauracji, uczniów rzymskich szkół gastronomicznych, pasjonatów kulinarnych jak i właścicieli, restauratorów, personel przybywający z Polski do Rzymu.
W Polsce natomiast szkolił w wielu restauracjach i szkołach kulinarnych, wielokrotnie gościł w różnych wydarzeniach kulinarnych jako promotor i znawca kultury kuchni włoskiej.