Program kursu
Część merytoryczna :
- rozpoznanie makaronów według różnych rodzajów mąki
- makaron świeży
- makaron świeżo mrożony
- makaron suchy
- rozpoznanie różnych formatów makaronów
- makaron krótki
- makaron długi
- makaron nadziewany
- lasagne
- gnocchi
- obróbka cieplna makaronów
- zapoznanie się z produktami z katalogu oferty Mille Sapori Plus IF&B.
- sposób łączenia poszczególnych składników
- przygotowanie bazy do sosów
- sposób przechowywania i konserwowania
Część praktyczna :
Przygotowanie i gotowanie makaronów z :
- Sosami z mięsem
- Sosami z rybą
- Sosami warzywnymi
- Sosem pomidorowym
- Białym sosem
Wszyscy uczestnicy szkolenia własnoręcznie przygotują sosy, zapoznają się z produktami z katalogu Mille Sapori Plus IF&B i ich zastosowanie, poznają różne sposoby podania oraz sposoby przechowywania produktu końcowego.
Każdy uczestnik kursu we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni będzie pracował na oddzielnym stanowisku w pełni wyposażonym profesjonalnym sprzętem, oraz będzie miał do dyspozycji w przygotowaniu potraw wszystkie dostępne produkty z katalogu Mille Sapori Plus IF&B