Program kursu
Część merytoryczna:
Szczególną uwagę zwrócimy na sposób wyboru ryb i owoców morza w zależności od ich rodzaju by stopniowo zgłębić poszczególne zagadnienia:
- Zapoznanie się z produktami z katalogu ofert Mille Sapori Plus IF&B*
- Różne typologie ryb ( mrożone i świeże, skorupiaki, owoce morza)
- Rozpoznanie świeżości i jakości
- Technika oczyszczania : filetowanie. luzowanie
- Sposób i technika przechowywania ryb i owoców morza
- Różne techniki gotowania
- Zapiekane w piecu pod solą
- Z sosami i warzywami
- Grillowane
- Smażone
- Podawane na surowo
- Techniki przetwarzania ryb i owoców morza
- Wywary rybne
- Sosy rybne
- Food cost dania
Część praktyczna :
Wszyscy uczestnicy szkolenia własnoręcznie przygotują ,
- przystawkę
- pierwsze danie
- drugie danie
Uczestnicy zapoznają się z produktami do przygotowania dań rybnych i z owoców morza wykorzystają różnorodność produktów z oferty Mille Sapori IF&B i ich zastosowanie, zapoznają się ze sposobem podania oraz przechowywanie produktu końcowego.
Każdy uczestnik kursu we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni będzie pracował na oddzielnym stanowisku w pełni wyposażonym profesjonalnym sprzętem, oraz będzie miał do dyspozycji w przygotowaniu potraw wszystkie dostępne produkty z katalogu Mille Sapori Plus IF&B