Zapoznanie się z produktami z oferty Mille Sapori Plus IF&B
Rozeznanie typów mąk i zboża do wypieków ( typy i kategorie)Skład chemiczny mąki i wybór najbardziej odpowiedniego produktu na ciasto, mąka typu O , typu OO, biała mąka, z pszenicy miękkiej i pszenicy durum, mąka z pełnego ziarna, mąką z manitoby, mąka semolina, mąka bezglutenowa, skrobia
Drożdże, woda, sól i olej: ich odziaływanie w cieście Wybór odpowiedniego rodzaju drożdży ( naturalne, zakwas drożdżowy, drożdże piwne oraz sztuczne drożdże ?) czasy i etapy zaczynu, skrobie , węglowodany, białka i kwasy tłuszczowe witaminy i transformacja enzymów w cieście
Zakwas Fermentacyjne działanie drożdży , tworzenie się dwutlenku węgla , rozkład białek aminokwasów i tłuszczów, czas formowania się ciasta , przygotowanie ciasta ( ciasto na pizze rzymską i neapolitańską)
Techniki wyrabiania i przygotowywania ciasta ( pizza rzymska i neapolitańska) Ręczne formowanie ciasta, formowanie za pomocą wałka
Techniki przyprawiania i dobierania składników. Pizza z czerwonym sosem i na biało, odpowiedni dobór składników, rodzaje pomidorów, rodzaje mozzarelli, salami i wędliny, ryby, warzywa i sery
Techniki pieczenia pizzy ( dostosowanie odpowiedniej temperatury pieca, czasu pieczenia i sposobie kontrolowania wypieku)
Końcowe układanie pizzy na talerzu, nadzienie i przyprawy
Frytkownica: suppli, warzywa nadziewane smażone w głębokim oleju