Nestor Grojewski urodzony w Warszawie, ale od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Uczył się w rzymskiej szkole gastronomicznej Istituto di Stato per i servizi Alberghieri e della Ristorazione Tor Carbone a Roma- Rzym Włochy.
W 1996 uzyskał dyplom dojrzałości z maksymalną ilością punktów: 60/60 oraz tytuł kwalifikacji zawodowej : Technik gastronomiczny i hotelarski- szef kuchni.
Doświadczenia zawodowe:
1991 r. Restauracja El Toula -stażysta
1991 r. Restauracja George ( restauracja rzymskiej elity) - stażysta
1992 r. Restauracja La Fontanella ( słwnego aktora włoskiego Gigi Proietti ) – pomocnik kucharza
1993-1994 r. Restauracja Il Ciclope - odpowiedzialny za sekcje / capo partita
1995 r. Restauracja Starhotels Metropole – stażysta
1994-1997 r. Hotel Baia Ostina Casteldardo , Sardynia ( praca sezonowa czerwiec-wrzesień) kucharz
1994-1996 r. Restauracja Il Casale – kucharz
1996-1997 r. Restauracja Hotel Hilton – kucharz/ w tym przez okres 6 miesięcy Hilton gwiazdka Michelin
1996-1997 r. Restauracja Convivio -gwiazdka Michelin- kucharz odpowiedzialny za drugie danie
1997 r. Restauracja Roof Garden -kucharz
1998 r. Restauracja T-Bon Station – kucharz
1998 r. restauracja Hotel Parco dei Principi /5-gwiadzkowa luksus/ - kucharz
1998 r. plan filmowy Sen nocy letniej- Toskania szef kuchni
1998 r. Restauracja w hotelu La Playa, Acciaroli –( wybrzeże amalfitańskie )- szef kuchni
1998 r. plan filmowy Utalentowany pan Ripley-reż:
Anthony’ego Minghelli, Ischia - szef kuchni
Gotowałem dla: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Fiorello
1999 r. plan filmowy w Cinecitta Rzym – U-571 reż. Dino De Laurentis- szefem kuchni
Gotowałem dla: Jon Bon Jovi , Matthew McConaughey, Bill Paxton oraz dla całego staffu
1999-2000 r. Restauracja w hotelu Parco dei Principi Rzym/5-gwiadzkowa luksus/- szef drugich dań
1999-2000 r. Catering Palombini Rzym Eur – odpowiedzialny catering, kucharz
2000-2001 r. studio Cinecitta Rzym teatr nr 5 Fellini- Gangi Nowego Jorku- Martin Sorsese
Osobisty kucharz reżysera Martina Scorsese w jego prywatnej rezydencji jak i na planie filmowym gdzie w międzyczasie gotowałem dla takich gwiazd jak: Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz, Liam Neeson, Daniel Day-Lewis, Brendan Gleeson.
2000-2008 r. współpraca z żydowskim cateringiem Bon Ton Rzym – szef kuchni koszernej
2001 r. Restauracja w Hotelu Parco Dei Principi Rzym/5-gwiadzkowa luksus/- szef drugich dań
2001 r. Catering bankietowy Amadei Rzym – szef cateringu
2002-2004 r . Restauracja Tanagra Rzym- szef kuchni
2003 r. Catering Tutti Gusti Rzym- szef cateringu ( gotowałem m.in. dla rządu włoskiego, AS Roma drużyny piłkarskiej
2004-2006 r . Restauracja Mat Cowe – szef kuchni
2006 r . Fantik Motor GP- Mistrzostwa Europy kat.250 GP Motor -szef kuchni na torach wyścigowych dla całego teamu i pilotów
2006 -2008 r. Restauracja Cantina del Vecchio Rzym- szef kuchni i szef cateringu
2008 -2018 r. restauracja CRUDOP Rzym- właściciel i szef kuchni jako inicjator kuchni bez palników na bazie surowych ryb ( nie sushi) i mięsa ogłoszona mianem najlepszej restauracji rybnej w Rzymie przez portal włoskich krytyków kulinarnych.
2012-2014 r. CRUDOP Academy – szkolenia w szkole gastronomicznej Istituto di Stato per i servizi Alberghieri e della Ristorazione Tor Carbone a Roma- Rzym Włochy. Szkolenia na terenie CRUDOP Rzym dla restauratorów przybywających z Polski
2014 r. otwarcie pizzerii CRUDOP we Wrocławiu- pizza al taglio
2015 r. EXPO Polski Pawilon- catering jako CRUDOP
2015 r. organizacja WOŚP w Rzymie 23 Finał
2016 r. Międzynarodowe Mistrzostwa z gotowania tuńczyka Girotonno Carloforte Sardynia - III miejsce reprezentacja Polski
2016 r. la Prova del Cuoco – show kulinarne w RAI1 z moim udziałem
2014-2017 r. catering Crudop dla Ambasady RP w Rzymie – seria filmów kulinarnych z ówczesnym Ambasadorem RP w Rzymie Tomaszem Orłowskim
20014-20017 r. współpraca z WPHI – cateringi okolicznościowe jako CRUDOP
2017 r. 74’ Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji – catering jako CRUDOP dla polskiej produkcji Śniegu już nigdy nie będzie – reż: Małgorzata Szumowska i Michał Engler
Podczas działanosci CRUDOP w Rzymie byłem gościem w licznych programach telewizyjnych na antenie TVN, TVP , Canal Plus jako bohater filmów dokumentalnych na Discovery Channel -Polacy na świecie , produkcji dokumentalnej Polacy w Rzymie dla TVP , liczne wywiady radiofoniczne i konferencje. Prowadziłem szkolenia kulinarne w restauracjach i hotelach na terenie całej Polski.
2019 r. Otawrcie Restauracji Pera , Warszawa – szef kuchni
2019-2020 r. Stowarzyszenie Filmowców Polskich Warszawa, otwarcie Restauracji Cinema Paradiso – szef kuchni, szef cateringu i manager
2019 r. catering dla Ambasady Włoch w Warszawie
2020 r. do dziś szef Włoskiej Akademii Szefów Kuchni Mille Sapori Plus IF&B Warszawa
Recenzje prasowe:
https://www.horecatrends.pl/gastronomia/114/nestor_grojewski_szefem_kuchni_nowej_restauracji_w_warszawie,725.html
https://www.gazzettaitalia.pl/pl/nestor-grojewski-scorsese-wyjatkowa-i-fenomenalna-osoba/
https://www.polakwpolnocnychwloszech.pl/nestor-grojewski.html
https://www.polskieradio.pl/7/6730/Artykul/2326976,Nestor-Grojewski-czyli-osobisty-kucharz-gwiazd
https://dziendobry.tvn.pl/a/wloskie-przysmaki-nestora-grojewskiego
http://www.merkuriuszpolonijny.co.uk/nestor-grojewski-kucharz-gwiazd.php
https://polskatimes.pl/nestor-grojewski-jedzenie-wyostrza-zmysly/ar/3894871
https://www.puntarellarossa.it/2014/05/30/nestor-grojewski-lo-chef-di-cru-dop-da-gangs-of-new-york-alla-cena-in-terrazza-di-puntarella-roof/
https://lifestyle.newseria.pl/wszystkie-newsy/nestor-grojewski-to-co,p1271250903
https://letscook.com.pl/trenerzy/nestor-grojewski/
http://www.codogara.pl/22943/ciasto-na-pizze-nestor-grojewski/ tutaj o CRUDOP Wrocław pizza al. taglio
https://www.lanuovasardegna.it/cagliari/cronaca/2016/06/05/news/carloforte-un-team-peruviano-vince-il-girotonno-1.13608838 Girotonno 2016 Sardynia
https://www.girotonno.it/il-peru-vince-la-gara-gastronomica/
https://www.italiaatavola.net/tendenze-mercato/agricoltura-cibo/2015/10/29/expo-2015-polonia-design-packaging-composizione-piatti/41241/ EXPO 2015 Mediolan
https://www.facebook.com/watch/?v=1918479754868897 catering a Pantelleria Cantine Minardi
https://www.maridacaterini.it/intrattenimento-televisivo-programmi-canali-tv/12809-la-prova-del-cuoco-la-puntata-di-sabato-23-aprile.html
https://www.snapitaly.it/eccellenze/cru-dop/
https://www.dazebaonews.it/cultura/life-style/enogastronomia/44116-gastronomia-personaggi-nestor-grojewski-il-mago-del-crudo.html
https://comfortfoodstudio.pl/warsztaty/bez-tajemnic-z-nestorem-grojewskim/
https://londynek.net/newslajt/article?jdnews_id=20917
https://warszawa.naszemiasto.pl/cinema-paradiso-wloska-kuchnia-z-polska-dusza-szefa-kuchni/ar/c17-7425018
https://www.porzionicremona.it/tag/nestor-grojewski/
https://sznyt.pl/2019/10/16/wloska-prostota-poszanowanie-skladnika-w-ramach-festiwalu-restaurant-week-testujemy-menu-cinema-paradiso/
https://www.rainews.it/dl/portali/site/articolo/ContentItem-5f5e0e8c-e69a-466d-9ed2-f053105f5ac9.html
https://roma.corriere.it/notizie/tempo_libero/14_maggio_28/sul-tetto-campo-fiori-nuovo-convivio-golosi-751c3a1c-e65b-11e3-b776-3f9b9706b923.shtml
http://www.rai.it/dl/portali/site/articolo/ContentItem-5e91538e-b9a8-4dcb-8c3f-e2822af6e528.html
https://2night.it/a0e068-/cru-dop-ovvero-estasi-del-crudo.html
https://books.google.pl/books?id=9wBvBQAAQBAJ&pg=PT77&lpg=PT77&dq=nestor+grojewski+in+italia&source=bl&ots=EigAaNY8ZH&sig=ACfU3U3Zxg1IlKKTxElyUQhHWajPEnyaVQ&hl=it&sa=X&ved=2ahUKEwjQhPLsrbDtAhVOCewKHdwGDZA4FBDoATAFegQIBRAC#v=onepage&q=nestor%20grojewski%20in%20italia&f=false
Nestor Grojewski urodzony w Warszawie, ale od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Uczył się w rzymskiej szkole gastronomicznej Istituto di Stato per i servizi Alberghieri e della Ristorazione Tor Carbone a Roma- Rzym Włochy.
W 1996 uzyskał dyplom dojrzałości z maksymalną ilością punktów: 60/60 oraz tytuł kwalifikacji zawodowej : Technik gastronomiczny i hotelarski- szef kuchni.
Doświadczenia zawodowe:
1991 r. Restauracja El Toula -stażysta
1991 r. Restauracja George ( restauracja rzymskiej elity) – stażysta
1992 r. Restauracja La Fontanella ( słwnego aktora włoskiego Gigi Proietti ) – pomocnik kucharza
1993-1994 r. Restauracja Il Ciclope – odpowiedzialny za sekcje / capo partita
1995 r. Restauracja Starhotels Metropole – stażysta
1994-1997 r. Hotel Baia Ostina Casteldardo , Sardynia ( praca sezonowa czerwiec-wrzesień) kucharz
1994-1996 r. Restauracja Il Casale – kucharz
1996-1997 r. Restauracja Hotel Hilton – kucharz/ w tym przez okres 6 miesięcy Hilton gwiazdka Michelin
1996-1997 r. Restauracja Convivio -gwiazdka Michelin- kucharz odpowiedzialny za drugie danie
1997 r. Restauracja Roof Garden -kucharz
1998 r. Restauracja T-Bon Station – kucharz
1998 r. restauracja Hotel Parco dei Principi /5-gwiadzkowa luksus/ – kucharz
1998 r. plan filmowy Sen nocy letniej- Toskania szef kuchni
1998 r. Restauracja w hotelu La Playa, Acciaroli –( wybrzeże amalfitańskie )- szef kuchni
1998 r. plan filmowy Utalentowany pan Ripley-reż: Anthony’ego Minghelli, Ischia – szef kuchni
Gotowałem dla: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Fiorello
1999 r. plan filmowy w Cinecitta Rzym – U-571 reż. Dino De Laurentis- szefem kuchni
Gotowałem dla: Jon Bon Jovi , Matthew McConaughey, Bill Paxton oraz dla całego staffu
1999-2000 r. Restauracja w hotelu Parco dei Principi Rzym/5-gwiadzkowa luksus/- szef drugich dań
1999-2000 r. Catering Palombini Rzym Eur – odpowiedzialny catering, kucharz
2000-2001 r. studio Cinecitta Rzym teatr nr 5 Fellini- Gangi Nowego Jorku- Martin Sorsese
Osobisty kucharz reżysera Martina Scorsese w jego prywatnej rezydencji jak i na planie filmowym gdzie w międzyczasie gotowałem dla takich gwiazd jak: Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz, Liam Neeson, Daniel Day-Lewis, Brendan Gleeson.
2000-2008 r. współpraca z żydowskim cateringiem Bon Ton Rzym – szef kuchni koszernej
2001 r. Restauracja w Hotelu Parco Dei Principi Rzym/5-gwiadzkowa luksus/- szef drugich dań
2001 r. Catering bankietowy Amadei Rzym – szef cateringu
2002-2004 r . Restauracja Tanagra Rzym- szef kuchni
2003 r. Catering Tutti Gusti Rzym- szef cateringu ( gotowałem m.in. dla rządu włoskiego, AS Roma drużyny piłkarskiej
2004-2006 r . Restauracja Mat Cowe – szef kuchni
2006 r . Fantik Motor GP- Mistrzostwa Europy kat.250 GP Motor -szef kuchni na torach wyścigowych dla całego teamu i pilotów
2006 -2008 r. Restauracja Cantina del Vecchio Rzym- szef kuchni i szef cateringu
2008 -2018 r. restauracja CRUDOP Rzym- właściciel i szef kuchni jako inicjator kuchni bez palników na bazie surowych ryb ( nie sushi) i mięsa ogłoszona mianem najlepszej restauracji rybnej w Rzymie przez portal włoskich krytyków kulinarnych.
2012-2014 r. CRUDOP Academy – szkolenia w szkole gastronomicznej Istituto di Stato per i servizi Alberghieri e della Ristorazione Tor Carbone a Roma- Rzym Włochy. Szkolenia na terenie CRUDOP Rzym dla restauratorów przybywających z Polski
2014 r. otwarcie pizzerii CRUDOP we Wrocławiu- pizza al taglio
2015 r. EXPO Polski Pawilon- catering jako CRUDOP
2015 r. organizacja WOŚP w Rzymie 23 Finał
2016 r. Międzynarodowe Mistrzostwa z gotowania tuńczyka Girotonno Carloforte Sardynia – III miejsce reprezentacja Polski
2016 r. la Prova del Cuoco – show kulinarne w RAI1 z moim udziałem
2014-2017 r. catering Crudop dla Ambasady RP w Rzymie – seria filmów kulinarnych z ówczesnym Ambasadorem RP w Rzymie Tomaszem Orłowskim
20014-20017 r. współpraca z WPHI – cateringi okolicznościowe jako CRUDOP
2017 r. 74’ Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji – catering jako CRUDOP dla polskiej produkcji Śniegu już nigdy nie będzie – reż: Małgorzata Szumowska i Michał Engler
Podczas działanosci CRUDOP w Rzymie byłem gościem w licznych programach telewizyjnych na antenie TVN, TVP , Canal Plus jako bohater filmów dokumentalnych na Discovery Channel -Polacy na świecie , produkcji dokumentalnej Polacy w Rzymie dla TVP , liczne wywiady radiofoniczne i konferencje. Prowadziłem szkolenia kulinarne w restauracjach i hotelach na terenie całej Polski.
2019 r. Otawrcie Restauracji Pera , Warszawa – szef kuchni
2019-2020 r. Stowarzyszenie Filmowców Polskich Warszawa, otwarcie Restauracji Cinema Paradiso – szef kuchni, szef cateringu i manager
2019 r. catering dla Ambasady Włoch w Warszawie
2020 r. do dziś szef Włoskiej Akademii Szefów Kuchni Mille Sapori Plus IF&B Warszawa
Recenzje prasowe:
https://www.horecatrends.pl/gastronomia/114/nestor_grojewski_szefem_kuchni_nowej_restauracji_w_warszawie,725.html
https://www.gazzettaitalia.pl/pl/nestor-grojewski-scorsese-wyjatkowa-i-fenomenalna-osoba/
https://www.polakwpolnocnychwloszech.pl/nestor-grojewski.html
https://www.polskieradio.pl/7/6730/Artykul/2326976,Nestor-Grojewski-czyli-osobisty-kucharz-gwiazd
https://dziendobry.tvn.pl/a/wloskie-przysmaki-nestora-grojewskiego
http://www.merkuriuszpolonijny.co.uk/nestor-grojewski-kucharz-gwiazd.php
https://polskatimes.pl/nestor-grojewski-jedzenie-wyostrza-zmysly/ar/3894871
https://www.puntarellarossa.it/2014/05/30/nestor-grojewski-lo-chef-di-cru-dop-da-gangs-of-new-york-alla-cena-in-terrazza-di-puntarella-roof/
https://lifestyle.newseria.pl/wszystkie-newsy/nestor-grojewski-to-co,p1271250903
https://letscook.com.pl/trenerzy/nestor-grojewski/
http://www.codogara.pl/22943/ciasto-na-pizze-nestor-grojewski/ tutaj o CRUDOP Wrocław pizza al. taglio
https://www.lanuovasardegna.it/cagliari/cronaca/2016/06/05/news/carloforte-un-team-peruviano-vince-il-girotonno-1.13608838 Girotonno 2016 Sardynia
Il Perù vince la gara gastronomica
https://www.italiaatavola.net/tendenze-mercato/agricoltura-cibo/2015/10/29/expo-2015-polonia-design-packaging-composizione-piatti/41241/ EXPO 2015 Mediolan
https://www.facebook.com/watch/?v=1918479754868897 catering a Pantelleria Cantine Minardi
https://www.maridacaterini.it/intrattenimento-televisivo-programmi-canali-tv/12809-la-prova-del-cuoco-la-puntata-di-sabato-23-aprile.html
https://www.snapitaly.it/eccellenze/cru-dop/
https://www.dazebaonews.it/cultura/life-style/enogastronomia/44116-gastronomia-personaggi-nestor-grojewski-il-mago-del-crudo.html
https://comfortfoodstudio.pl/warsztaty/bez-tajemnic-z-nestorem-grojewskim/
https://londynek.net/newslajt/article?jdnews_id=20917
https://warszawa.naszemiasto.pl/cinema-paradiso-wloska-kuchnia-z-polska-dusza-szefa-kuchni/ar/c17-7425018
https://www.porzionicremona.it/tag/nestor-grojewski/
https://sznyt.pl/2019/10/16/wloska-prostota-poszanowanie-skladnika-w-ramach-festiwalu-restaurant-week-testujemy-menu-cinema-paradiso/
https://www.rainews.it/dl/portali/site/articolo/ContentItem-5f5e0e8c-e69a-466d-9ed2-f053105f5ac9.html
https://roma.corriere.it/notizie/tempo_libero/14_maggio_28/sul-tetto-campo-fiori-nuovo-convivio-golosi-751c3a1c-e65b-11e3-b776-3f9b9706b923.shtml
http://www.rai.it/dl/portali/site/articolo/ContentItem-5e91538e-b9a8-4dcb-8c3f-e2822af6e528.html
https://2night.it/a0e068-/cru-dop-ovvero-estasi-del-crudo.html
https://books.google.pl/books?id=9wBvBQAAQBAJ&pg=PT77&lpg=PT77&dq=nestor+grojewski+in+italia&source=bl&ots=EigAaNY8ZH&sig=ACfU3U3Zxg1IlKKTxElyUQhHWajPEnyaVQ&hl=it&sa=X&ved=2ahUKEwjQhPLsrbDtAhVOCewKHdwGDZA4FBDoATAFegQIBRAC#v=onepage&q=nestor%20grojewski%20in%20italia&f=false