CHEF NESTOR GROJEWSKI

 



Nestor Grojewski urodzony w Warszawie, ale od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Uczył się w rzymskiej szkole gastronomicznej  Istituto di Stato per i servizi Alberghieri e della Ristorazione Tor Carbone a Roma- Rzym Włochy.

W 1996 uzyskał dyplom dojrzałości z maksymalną ilością punktów: 60/60 oraz tytuł kwalifikacji zawodowej : Technik gastronomiczny i hotelarski- szef kuchni.


Doświadczenia zawodowe:


1991 r. Restauracja El Toula  -stażysta

1991 r. Restauracja George ( restauracja rzymskiej elity)    - stażysta

1992 r. Restauracja La Fontanella  ( słwnego aktora włoskiego Gigi Proietti ) – pomocnik kucharza

1993-1994 r. Restauracja Il Ciclope -  odpowiedzialny za sekcje / capo partita

1995 r. Restauracja Starhotels Metropole – stażysta

1994-1997 r. Hotel Baia Ostina Casteldardo , Sardynia   ( praca sezonowa czerwiec-wrzesień) kucharz

1994-1996 r.  Restauracja Il Casale – kucharz

1996-1997 r.  Restauracja Hotel Hilton – kucharz/  w tym przez okres 6 miesięcy Hilton gwiazdka Michelin

1996-1997 r.  Restauracja Convivio -gwiazdka Michelin- kucharz odpowiedzialny za drugie danie

1997 r. Restauracja Roof Garden -kucharz

1998 r. Restauracja T-Bon Station – kucharz

1998 r. restauracja Hotel Parco dei Principi /5-gwiadzkowa luksus/ - kucharz

1998 r. plan filmowy  Sen nocy letniej- Toskania szef kuchni

1998 r. Restauracja w hotelu La Playa, Acciaroli –( wybrzeże amalfitańskie )- szef kuchni

1998 r. plan filmowy Utalentowany pan Ripley-reż: Anthony’ego Minghelli,   Ischia  - szef kuchni

Gotowałem dla: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Fiorello

1999 r. plan filmowy w Cinecitta Rzym – U-571 reż. Dino De Laurentis- szefem kuchni

Gotowałem dla: Jon Bon Jovi , Matthew McConaughey, Bill Paxton oraz dla całego staffu

1999-2000 r.  Restauracja w hotelu Parco dei Principi Rzym/5-gwiadzkowa luksus/- szef drugich dań

1999-2000 r.  Catering Palombini Rzym Eur – odpowiedzialny catering, kucharz

2000-2001 r.  studio Cinecitta Rzym  teatr nr 5 Fellini- Gangi Nowego Jorku- Martin Sorsese

Osobisty kucharz reżysera Martina Scorsese  w jego prywatnej rezydencji jak i na planie filmowym gdzie w międzyczasie gotowałem dla takich gwiazd jak: Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz, Liam Neeson, Daniel Day-Lewis, Brendan Gleeson.

2000-2008 r.  współpraca z żydowskim cateringiem Bon Ton Rzym – szef kuchni koszernej

2001 r.  Restauracja w Hotelu Parco Dei Principi Rzym/5-gwiadzkowa luksus/- szef drugich dań

2001 r.  Catering bankietowy Amadei  Rzym – szef cateringu

2002-2004 r . Restauracja Tanagra Rzym- szef kuchni

2003 r.  Catering Tutti Gusti Rzym- szef cateringu ( gotowałem m.in. dla rządu włoskiego, AS Roma drużyny piłkarskiej

2004-2006 r . Restauracja Mat Cowe – szef kuchni

2006 r . Fantik Motor GP- Mistrzostwa Europy kat.250 GP Motor -szef kuchni na torach wyścigowych dla całego teamu i pilotów

2006 -2008 r. Restauracja Cantina del Vecchio Rzym- szef kuchni i szef cateringu

2008 -2018 r.  restauracja CRUDOP Rzym- właściciel i szef kuchni jako inicjator kuchni bez palników na bazie surowych ryb ( nie sushi) i mięsa ogłoszona mianem najlepszej restauracji rybnej w Rzymie przez portal włoskich  krytyków kulinarnych.

2012-2014 r.  CRUDOP Academy – szkolenia w szkole gastronomicznej Istituto di Stato per i servizi Alberghieri e della Ristorazione Tor Carbone a Roma- Rzym Włochy. Szkolenia na terenie CRUDOP Rzym dla restauratorów przybywających z Polski

2014 r.  otwarcie pizzerii CRUDOP we Wrocławiu- pizza al taglio

2015 r.  EXPO Polski Pawilon- catering jako CRUDOP

2015 r.  organizacja WOŚP w Rzymie 23 Finał

2016 r.  Międzynarodowe Mistrzostwa z gotowania tuńczyka Girotonno Carloforte Sardynia  - III miejsce reprezentacja Polski

2016 r.  la Prova del Cuoco – show kulinarne w RAI1  z moim udziałem

2014-2017 r.  catering Crudop dla Ambasady RP  w Rzymie – seria filmów kulinarnych z ówczesnym Ambasadorem RP w Rzymie Tomaszem Orłowskim

 20014-20017 r.  współpraca z WPHI – cateringi okolicznościowe jako CRUDOP

2017 r.  74’ Międzynarodowy Festiwal Filmowy  w Wenecji – catering jako CRUDOP dla polskiej produkcji  Śniegu już nigdy nie będzie – reż: Małgorzata Szumowska i Michał Engler

Podczas działanosci CRUDOP w Rzymie byłem gościem w licznych programach telewizyjnych na antenie TVN, TVP , Canal Plus jako bohater filmów dokumentalnych na Discovery Channel -Polacy na świecie , produkcji dokumentalnej Polacy w Rzymie dla TVP , liczne wywiady radiofoniczne i konferencje.  Prowadziłem szkolenia kulinarne w restauracjach i hotelach na terenie całej Polski.

2019 r.  Otawrcie Restauracji Pera , Warszawa – szef kuchni

2019-2020 r.  Stowarzyszenie Filmowców Polskich Warszawa, otwarcie Restauracji Cinema Paradiso – szef kuchni, szef cateringu i manager

2019 r.  catering dla Ambasady Włoch w Warszawie

2020 r.  do dziś szef Włoskiej Akademii Szefów Kuchni Mille Sapori Plus IF&B  Warszawa

 

Recenzje prasowe:


https://www.horecatrends.pl/gastronomia/114/nestor_grojewski_szefem_kuchni_nowej_restauracji_w_warszawie,725.html

https://www.gazzettaitalia.pl/pl/nestor-grojewski-scorsese-wyjatkowa-i-fenomenalna-osoba/

https://www.polakwpolnocnychwloszech.pl/nestor-grojewski.html

https://www.polskieradio.pl/7/6730/Artykul/2326976,Nestor-Grojewski-czyli-osobisty-kucharz-gwiazd

https://dziendobry.tvn.pl/a/wloskie-przysmaki-nestora-grojewskiego

http://www.merkuriuszpolonijny.co.uk/nestor-grojewski-kucharz-gwiazd.php

https://polskatimes.pl/nestor-grojewski-jedzenie-wyostrza-zmysly/ar/3894871

https://www.puntarellarossa.it/2014/05/30/nestor-grojewski-lo-chef-di-cru-dop-da-gangs-of-new-york-alla-cena-in-terrazza-di-puntarella-roof/

https://lifestyle.newseria.pl/wszystkie-newsy/nestor-grojewski-to-co,p1271250903

https://letscook.com.pl/trenerzy/nestor-grojewski/

http://www.codogara.pl/22943/ciasto-na-pizze-nestor-grojewski/  tutaj o CRUDOP Wrocław pizza al. taglio

https://www.lanuovasardegna.it/cagliari/cronaca/2016/06/05/news/carloforte-un-team-peruviano-vince-il-girotonno-1.13608838  Girotonno 2016 Sardynia

https://www.girotonno.it/il-peru-vince-la-gara-gastronomica/

https://www.italiaatavola.net/tendenze-mercato/agricoltura-cibo/2015/10/29/expo-2015-polonia-design-packaging-composizione-piatti/41241/ EXPO 2015 Mediolan

https://www.facebook.com/watch/?v=1918479754868897 catering a Pantelleria Cantine Minardi

https://www.maridacaterini.it/intrattenimento-televisivo-programmi-canali-tv/12809-la-prova-del-cuoco-la-puntata-di-sabato-23-aprile.html

https://www.snapitaly.it/eccellenze/cru-dop/

https://www.dazebaonews.it/cultura/life-style/enogastronomia/44116-gastronomia-personaggi-nestor-grojewski-il-mago-del-crudo.html

https://comfortfoodstudio.pl/warsztaty/bez-tajemnic-z-nestorem-grojewskim/

https://londynek.net/newslajt/article?jdnews_id=20917

https://warszawa.naszemiasto.pl/cinema-paradiso-wloska-kuchnia-z-polska-dusza-szefa-kuchni/ar/c17-7425018

https://www.porzionicremona.it/tag/nestor-grojewski/

https://sznyt.pl/2019/10/16/wloska-prostota-poszanowanie-skladnika-w-ramach-festiwalu-restaurant-week-testujemy-menu-cinema-paradiso/

https://www.rainews.it/dl/portali/site/articolo/ContentItem-5f5e0e8c-e69a-466d-9ed2-f053105f5ac9.html

https://roma.corriere.it/notizie/tempo_libero/14_maggio_28/sul-tetto-campo-fiori-nuovo-convivio-golosi-751c3a1c-e65b-11e3-b776-3f9b9706b923.shtml

http://www.rai.it/dl/portali/site/articolo/ContentItem-5e91538e-b9a8-4dcb-8c3f-e2822af6e528.html

https://2night.it/a0e068-/cru-dop-ovvero-estasi-del-crudo.html

https://books.google.pl/books?id=9wBvBQAAQBAJ&pg=PT77&lpg=PT77&dq=nestor+grojewski+in+italia&source=bl&ots=EigAaNY8ZH&sig=ACfU3U3Zxg1IlKKTxElyUQhHWajPEnyaVQ&hl=it&sa=X&ved=2ahUKEwjQhPLsrbDtAhVOCewKHdwGDZA4FBDoATAFegQIBRAC#v=onepage&q=nestor%20grojewski%20in%20italia&f=false

 

Nestor Grojewski urodzony w Warszawie, ale od najmłodszych lat mieszkający w Rzymie. Uczył się w rzymskiej szkole gastronomicznej  Istituto di Stato per i servizi Alberghieri e della Ristorazione Tor Carbone a Roma- Rzym Włochy.

W 1996 uzyskał dyplom dojrzałości z maksymalną ilością punktów: 60/60 oraz tytuł kwalifikacji zawodowej : Technik gastronomiczny i hotelarski- szef kuchni.

Doświadczenia zawodowe:

1991 r. Restauracja El Toula  -stażysta

1991 r. Restauracja George ( restauracja rzymskiej elity)    – stażysta

1992 r. Restauracja La Fontanella  ( słwnego aktora włoskiego Gigi Proietti ) – pomocnik kucharza

1993-1994 r. Restauracja Il Ciclope –  odpowiedzialny za sekcje / capo partita

1995 r. Restauracja Starhotels Metropole – stażysta

1994-1997 r. Hotel Baia Ostina Casteldardo , Sardynia   ( praca sezonowa czerwiec-wrzesień) kucharz

1994-1996 r.  Restauracja Il Casale – kucharz

1996-1997 r.  Restauracja Hotel Hilton – kucharz/  w tym przez okres 6 miesięcy Hilton gwiazdka Michelin

1996-1997 r.  Restauracja Convivio -gwiazdka Michelin- kucharz odpowiedzialny za drugie danie

1997 r. Restauracja Roof Garden -kucharz

1998 r. Restauracja T-Bon Station – kucharz

1998 r. restauracja Hotel Parco dei Principi /5-gwiadzkowa luksus/ – kucharz

1998 r. plan filmowy  Sen nocy letniej- Toskania szef kuchni

1998 r. Restauracja w hotelu La Playa, Acciaroli –( wybrzeże amalfitańskie )- szef kuchni

1998 r. plan filmowy Utalentowany pan Ripley-reż: Anthony’ego Minghelli,   Ischia  – szef kuchni

Gotowałem dla: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett, Fiorello

1999 r. plan filmowy w Cinecitta Rzym – U-571 reż. Dino De Laurentis- szefem kuchni

Gotowałem dla: Jon Bon Jovi , Matthew McConaughey, Bill Paxton oraz dla całego staffu

1999-2000 r.  Restauracja w hotelu Parco dei Principi Rzym/5-gwiadzkowa luksus/- szef drugich dań

1999-2000 r.  Catering Palombini Rzym Eur – odpowiedzialny catering, kucharz

2000-2001 r.  studio Cinecitta Rzym  teatr nr 5 Fellini- Gangi Nowego Jorku- Martin Sorsese

Osobisty kucharz reżysera Martina Scorsese  w jego prywatnej rezydencji jak i na planie filmowym gdzie w międzyczasie gotowałem dla takich gwiazd jak: Leonardo Di Caprio, Cameron Diaz, Liam Neeson, Daniel Day-Lewis, Brendan Gleeson.

2000-2008 r.  współpraca z żydowskim cateringiem Bon Ton Rzym – szef kuchni koszernej

2001 r.  Restauracja w Hotelu Parco Dei Principi Rzym/5-gwiadzkowa luksus/- szef drugich dań

2001 r.  Catering bankietowy Amadei  Rzym – szef cateringu

2002-2004 r . Restauracja Tanagra Rzym- szef kuchni

2003 r.  Catering Tutti Gusti Rzym- szef cateringu ( gotowałem m.in. dla rządu włoskiego, AS Roma drużyny piłkarskiej

2004-2006 r . Restauracja Mat Cowe – szef kuchni

2006 r . Fantik Motor GP- Mistrzostwa Europy kat.250 GP Motor -szef kuchni na torach wyścigowych dla całego teamu i pilotów

2006 -2008 r. Restauracja Cantina del Vecchio Rzym- szef kuchni i szef cateringu

2008 -2018 r.  restauracja CRUDOP Rzym- właściciel i szef kuchni jako inicjator kuchni bez palników na bazie surowych ryb ( nie sushi) i mięsa ogłoszona mianem najlepszej restauracji rybnej w Rzymie przez portal włoskich  krytyków kulinarnych.

2012-2014 r.  CRUDOP Academy – szkolenia w szkole gastronomicznej Istituto di Stato per i servizi Alberghieri e della Ristorazione Tor Carbone a Roma- Rzym Włochy. Szkolenia na terenie CRUDOP Rzym dla restauratorów przybywających z Polski

2014 r.  otwarcie pizzerii CRUDOP we Wrocławiu- pizza al taglio

2015 r.  EXPO Polski Pawilon- catering jako CRUDOP

2015 r.  organizacja WOŚP w Rzymie 23 Finał

2016 r.  Międzynarodowe Mistrzostwa z gotowania tuńczyka Girotonno Carloforte Sardynia  – III miejsce reprezentacja Polski

2016 r.  la Prova del Cuoco – show kulinarne w RAI1  z moim udziałem

2014-2017 r.  catering Crudop dla Ambasady RP  w Rzymie – seria filmów kulinarnych z ówczesnym Ambasadorem RP w Rzymie Tomaszem Orłowskim

 20014-20017 r.  współpraca z WPHI – cateringi okolicznościowe jako CRUDOP

2017 r.  74’ Międzynarodowy Festiwal Filmowy  w Wenecji – catering jako CRUDOP dla polskiej produkcji  Śniegu już nigdy nie będzie – reż: Małgorzata Szumowska i Michał Engler

Podczas działanosci CRUDOP w Rzymie byłem gościem w licznych programach telewizyjnych na antenie TVN, TVP , Canal Plus jako bohater filmów dokumentalnych na Discovery Channel -Polacy na świecie , produkcji dokumentalnej Polacy w Rzymie dla TVP , liczne wywiady radiofoniczne i konferencje.  Prowadziłem szkolenia kulinarne w restauracjach i hotelach na terenie całej Polski.

2019 r.  Otawrcie Restauracji Pera , Warszawa – szef kuchni

2019-2020 r.  Stowarzyszenie Filmowców Polskich Warszawa, otwarcie Restauracji Cinema Paradiso – szef kuchni, szef cateringu i manager

2019 r.  catering dla Ambasady Włoch w Warszawie

2020 r.  do dziś szef Włoskiej Akademii Szefów Kuchni Mille Sapori Plus IF&B  Warszawa

 

Recenzje prasowe:

https://www.horecatrends.pl/gastronomia/114/nestor_grojewski_szefem_kuchni_nowej_restauracji_w_warszawie,725.html

https://www.gazzettaitalia.pl/pl/nestor-grojewski-scorsese-wyjatkowa-i-fenomenalna-osoba/

https://www.polakwpolnocnychwloszech.pl/nestor-grojewski.html

https://www.polskieradio.pl/7/6730/Artykul/2326976,Nestor-Grojewski-czyli-osobisty-kucharz-gwiazd

https://dziendobry.tvn.pl/a/wloskie-przysmaki-nestora-grojewskiego

http://www.merkuriuszpolonijny.co.uk/nestor-grojewski-kucharz-gwiazd.php

https://polskatimes.pl/nestor-grojewski-jedzenie-wyostrza-zmysly/ar/3894871

https://www.puntarellarossa.it/2014/05/30/nestor-grojewski-lo-chef-di-cru-dop-da-gangs-of-new-york-alla-cena-in-terrazza-di-puntarella-roof/

https://lifestyle.newseria.pl/wszystkie-newsy/nestor-grojewski-to-co,p1271250903

https://letscook.com.pl/trenerzy/nestor-grojewski/

http://www.codogara.pl/22943/ciasto-na-pizze-nestor-grojewski/  tutaj o CRUDOP Wrocław pizza al. taglio

https://www.lanuovasardegna.it/cagliari/cronaca/2016/06/05/news/carloforte-un-team-peruviano-vince-il-girotonno-1.13608838  Girotonno 2016 Sardynia

Il Perù vince la gara gastronomica

https://www.italiaatavola.net/tendenze-mercato/agricoltura-cibo/2015/10/29/expo-2015-polonia-design-packaging-composizione-piatti/41241/ EXPO 2015 Mediolan

https://www.facebook.com/watch/?v=1918479754868897 catering a Pantelleria Cantine Minardi

https://www.maridacaterini.it/intrattenimento-televisivo-programmi-canali-tv/12809-la-prova-del-cuoco-la-puntata-di-sabato-23-aprile.html

https://www.snapitaly.it/eccellenze/cru-dop/

https://www.dazebaonews.it/cultura/life-style/enogastronomia/44116-gastronomia-personaggi-nestor-grojewski-il-mago-del-crudo.html

https://comfortfoodstudio.pl/warsztaty/bez-tajemnic-z-nestorem-grojewskim/

https://londynek.net/newslajt/article?jdnews_id=20917

https://warszawa.naszemiasto.pl/cinema-paradiso-wloska-kuchnia-z-polska-dusza-szefa-kuchni/ar/c17-7425018

https://www.porzionicremona.it/tag/nestor-grojewski/

https://sznyt.pl/2019/10/16/wloska-prostota-poszanowanie-skladnika-w-ramach-festiwalu-restaurant-week-testujemy-menu-cinema-paradiso/

https://www.rainews.it/dl/portali/site/articolo/ContentItem-5f5e0e8c-e69a-466d-9ed2-f053105f5ac9.html

https://roma.corriere.it/notizie/tempo_libero/14_maggio_28/sul-tetto-campo-fiori-nuovo-convivio-golosi-751c3a1c-e65b-11e3-b776-3f9b9706b923.shtml

http://www.rai.it/dl/portali/site/articolo/ContentItem-5e91538e-b9a8-4dcb-8c3f-e2822af6e528.html

https://2night.it/a0e068-/cru-dop-ovvero-estasi-del-crudo.html

https://books.google.pl/books?id=9wBvBQAAQBAJ&pg=PT77&lpg=PT77&dq=nestor+grojewski+in+italia&source=bl&ots=EigAaNY8ZH&sig=ACfU3U3Zxg1IlKKTxElyUQhHWajPEnyaVQ&hl=it&sa=X&ved=2ahUKEwjQhPLsrbDtAhVOCewKHdwGDZA4FBDoATAFegQIBRAC#v=onepage&q=nestor%20grojewski%20in%20italia&f=false