Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl
Oczyszczamy mule z włókien wzdłuż skorupki i płuczemy je dokładnie w wodzie.
Rozgrzewamy patelnie lub garnek wlewamy oliwę z oliwek extravergine i dodajemy 2 ząbki czosnku uważając by go nie przypalić ! Wrzucamy cozze/mule przykrywamy pokrywką. Po 2 minutach dolewamy białego wina i przykrywamy w celu podniesienia temperatury i otwarcia się wszystkich skorupek !
Kontrolujemy czy wszystkie skorupki się otworzyły, zamknięte cozze/ mule usuwamy, gdyż nie nadają są do spożycia !
Układamy na talerz i danie gotowe!. Dekorujemy pietruszką.
Polecamy ułożyć je na bruschette, gdyż sos, który się z nich wydobył jest mieszanką morsko -winnego smaku co spowoduje, że bruschetta zmięknie, a danie stanie się smaczniejsze!
Soutè di cozze/ z muli można również podawać :
posypaną pieprzem ( impepata di cozze)
z płatkami sera Pecorino Romano DOP ( danie autorskie chefa Nestora Grojewskiego)
Spodobał ci się przepis i chciałbyś więcej tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!