ZAPRASZAMY NA KURSY GOTOWANIA

W NASZEJ AKADEMII

Aglio, olio e peperoncino na carpaccio z krewetek

Składniki na 1 porcje:

Nasze składniki

  • 80g Spaghetti
  • 10 ml oliwy z oliwek extravergine
  • 4 krewetki czerwone Sycylia Mazara del Vallo
  • 3g peperoncino
  • 2 ząbki czosnku
  • 5g natki pietruszki

Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl

Spaghetti al bronzo 500g Divella
Oliwa extra vergine 100% włoska z kapslem Grezzona Biolevante 1 litr
Czerwona krewetka sycylijska Mazara del Vallo 20/25 0% glazura 1kg
Mini pikantna papryka Italdroghe 150gr
Czosnek
Natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:

Obieramy krewetki z pancerza, za pomocą wykałaczki usuwamy czarne jelito z zewnętrznej części krewetki.

Krewetki kroimy na pół układamy na papierze do pieczenia, który smarujemy delikatnie oliwą z oliwek extravergine. Krewetki przykrywam papierem do pieczenia i delikatnie wałkuje by mięso krewetki stało się bardzo cienkie I tym sposobem połączyło się ze sobą. Nie ubijamy lecz delikatnie wałkujemy!.

Takie carpaccio przekładamy na talerz a na wierzch będziemy układać nasz makaron.

Szatkujemy bardzo drobno czosnek, papryczkę peperoncino oraz natkę pietruszki.

Gotujemy spaghetti w osolonej wodzie a w międzyczasie rozgrzewamy patelnie, wlewamy oliwę z oliwek extravergine i dodajemy poszatkowany czosnek z papryczką peperoncino poszatkowaną natkę pietruszki ( zatrzyma ona proces smażenia się czosnku) ściągamy patelnie z ognia.

Uwaga ! jest to bardzo proste danie ale wymaga dużej uwagi by nie przypalić czosnku !

Ugotowane spaghetti al dente przekładamy  na patelnie, włączamy ogień i mieszamy dokładnie by wszystkie składniki się dobrze połączyły.

Układamy na talerz, na którym ułożyliśmy wcześniej nasze carpaccio z krewetek a dzięki chochelce i widelcowi nadamy piękny kształt naszym spaghetti  Aglio Olio e peperoncino!

Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek extravergine i  posypujemy odrobiną poszatkowanego peperoncino i  pietruszki dla zaostrzenia smaku i dekoracji !

JEŚLI ZAINTERESOWAŁ CIĘ NASZ PRZEPIS I CHCESZ BYĆ PROFESJONALISTĄ JAK NASZ CHEF NESTOR GROJEWSKI DOŁĄCZ DO NASZEGO KURSU!

KONIECZNIE SPRAWDŹ

Spodobał ci się przepis i chciałbyś  więcej  tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w  zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz,  wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!

SPRAWDŹ NASZ

KALENDARZ KURSÓW

08.09.2022

Nadziewane Makarony BERTAGNI

cena

400PLN


13.12.2022

Makarony Świąteczne

cena

400PLN


14.12.2022

Włoskie zupy

cena

400PLN


29.11.2022

Makarony z owocami morza

cena

400PLN


28.11.2022

Makarony z rybami

cena

400PLN


20.12.2022

Dania rybne

cena

400PLN


KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW