ZAPRASZAMY NA KURSY GOTOWANIA

W NASZEJ AKADEMII

Aglio, olio e peperoncino na carpaccio z krewetek

Składniki na 1 porcje:

Nasze składniki

  • 80g Spaghetti
  • 10 ml oliwy z oliwek extravergine
  • 4 krewetki czerwone Sycylia Mazara del Vallo
  • 3g peperoncino
  • 2 ząbki czosnku
  • 5g natki pietruszki

Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl

Spaghetti al bronzo 500g Divella
Oliwa extra vergine 100% włoska z kapslem Grezzona Biolevante 1 litr
Czerwona krewetka sycylijska Mazara del Vallo 20/25 0% glazura 1kg
Mini pikantna papryka Italdroghe 150gr
Czosnek
Natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:

Obieramy krewetki z pancerza, za pomocą wykałaczki usuwamy czarne jelito z zewnętrznej części krewetki.

Krewetki kroimy na pół układamy na papierze do pieczenia, który smarujemy delikatnie oliwą z oliwek extravergine. Krewetki przykrywam papierem do pieczenia i delikatnie wałkuje by mięso krewetki stało się bardzo cienkie I tym sposobem połączyło się ze sobą. Nie ubijamy lecz delikatnie wałkujemy!.

Takie carpaccio przekładamy na talerz a na wierzch będziemy układać nasz makaron.

Szatkujemy bardzo drobno czosnek, papryczkę peperoncino oraz natkę pietruszki.

Gotujemy spaghetti w osolonej wodzie a w międzyczasie rozgrzewamy patelnie, wlewamy oliwę z oliwek extravergine i dodajemy poszatkowany czosnek z papryczką peperoncino poszatkowaną natkę pietruszki ( zatrzyma ona proces smażenia się czosnku) ściągamy patelnie z ognia.

Uwaga ! jest to bardzo proste danie ale wymaga dużej uwagi by nie przypalić czosnku !

Ugotowane spaghetti al dente przekładamy  na patelnie, włączamy ogień i mieszamy dokładnie by wszystkie składniki się dobrze połączyły.

Układamy na talerz, na którym ułożyliśmy wcześniej nasze carpaccio z krewetek a dzięki chochelce i widelcowi nadamy piękny kształt naszym spaghetti  Aglio Olio e peperoncino!

Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek extravergine i  posypujemy odrobiną poszatkowanego peperoncino i  pietruszki dla zaostrzenia smaku i dekoracji !

JEŚLI ZAINTERESOWAŁ CIĘ NASZ PRZEPIS I CHCESZ BYĆ PROFESJONALISTĄ JAK NASZ CHEF NESTOR GROJEWSKI DOŁĄCZ DO NASZEGO KURSU!

KONIECZNIE SPRAWDŹ

Spodobał ci się przepis i chciałbyś  więcej  tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w  zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz,  wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!

SPRAWDŹ NASZ

KALENDARZ KURSÓW

22.09.2021

Risotto

cena

300PLN


27.09.2021

Mięso

cena

190PLN


01.10.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


25.10.2021

Trufle od podstaw

cena

300PLN


04.11.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


03.12.2021

Włoskie przystawki świąteczne

cena

300PLN


KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW