Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl
Obieramy krewetki z pancerza, za pomocą wykałaczki usuwamy czarne jelito z zewnętrznej części krewetki.
Krewetki kroimy na pół układamy na papierze do pieczenia, który smarujemy delikatnie oliwą z oliwek extravergine. Krewetki przykrywam papierem do pieczenia i delikatnie wałkuje by mięso krewetki stało się bardzo cienkie I tym sposobem połączyło się ze sobą. Nie ubijamy lecz delikatnie wałkujemy!.
Takie carpaccio przekładamy na talerz a na wierzch będziemy układać nasz makaron.
Szatkujemy bardzo drobno czosnek, papryczkę peperoncino oraz natkę pietruszki.
Gotujemy spaghetti w osolonej wodzie a w międzyczasie rozgrzewamy patelnie, wlewamy oliwę z oliwek extravergine i dodajemy poszatkowany czosnek z papryczką peperoncino poszatkowaną natkę pietruszki ( zatrzyma ona proces smażenia się czosnku) ściągamy patelnie z ognia.
Uwaga ! jest to bardzo proste danie ale wymaga dużej uwagi by nie przypalić czosnku !
Ugotowane spaghetti al dente przekładamy na patelnie, włączamy ogień i mieszamy dokładnie by wszystkie składniki się dobrze połączyły.
Układamy na talerz, na którym ułożyliśmy wcześniej nasze carpaccio z krewetek a dzięki chochelce i widelcowi nadamy piękny kształt naszym spaghetti Aglio Olio e peperoncino!
Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek extravergine i posypujemy odrobiną poszatkowanego peperoncino i pietruszki dla zaostrzenia smaku i dekoracji !
Spodobał ci się przepis i chciałbyś więcej tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!