Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl
Obieramy kalmary z cienkiej błony z obu stron, delikatnie odciągając błonę kolejno skrobiąc nozyckiem ale bez nacinania kalmara.
Nadzienie:
W misce rozbijamy jajko dodajemy pokruszony chleb, fileciki z alici które szatkujemy na drobne kawałeczki, friarielli alla napoletana tniemy bardzo drobno i dodajemy do naszej miseczki, pamiętajmy by dodać odrobine oleju z friarielli, szatkujemy bardzo drobno czosnek. Pietruszkę szatkujemy i dodajemy do naszych składników mieszając wszystkie składniki bardzo dobrze, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Kolejno każdą tubę kalmara napełniamy naszym nadzieniem delikatnie ubijając by farsz wypełnił całą tubę i zamykamy wykałaczkami by farsz się nie wydostał podczas gotowania.
Rozgrzewamy patelnie, wlewamy odrobine oliwy z oliwek extravergine i kładziemy kalmary które podsmażamy z każdej strony przez około 10-20 sekund. Kiedy kalmar będzie podsmażony podlewamy go białym winem, przykrywamy i czekamy aż alkohol wyparuje. Kolejno podlewamy pomidorkami koktajlowymi i przykrywając czekamy aż pomidorki podgotują się razem z kalmarem.
Układamy na desce następnie wyciągamy wykałaczki i krojąc w okrągłe krążki, przekładamy na talerz polewając powstałym sosem.
Spodobał ci się przepis i chciałbyś więcej tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!