ZAPRASZAMY NA KURSY GOTOWANIA

W NASZEJ AKADEMII

Kalmary faszerowane w sosie pomidorowym

Składniki na 1 pocję

Nasze składniki

  • 200g Kalmary tuby
  • 100g Pomidorki koktajlowe
  • 40g Friarielli alle napoletana
  • 10 ml Oliwy z oliwek Grezzona Biolevante
  • 50g Chleba
  • 20 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 5g Natki pietruszki
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz

Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl

Kalmary Tuba
Pomidory koktajlowe
Friarielli alla napoletana Delizia2000
Oliwa extra vergine 100% włoska z kapslem Grezzona Biolevante 0,5 litr
Chleb
Wino białe
Czosnek
Natka pietruszki
Jajo
Sól morska drobna 1KG
Pieprz czarny ziarna tellicherry Italdroghe 400gr
PRZYGOTOWANIE:

Obieramy kalmary z cienkiej błony z obu stron, delikatnie odciągając błonę kolejno skrobiąc nozyckiem ale bez nacinania kalmara.

Nadzienie:

W misce rozbijamy jajko dodajemy pokruszony chleb, fileciki z alici które szatkujemy na drobne kawałeczki, friarielli alla napoletana tniemy bardzo drobno i dodajemy do naszej miseczki, pamiętajmy by dodać odrobine oleju z friarielli, szatkujemy bardzo drobno czosnek. Pietruszkę szatkujemy i dodajemy do naszych składników mieszając wszystkie składniki bardzo dobrze, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Kolejno każdą tubę kalmara napełniamy naszym nadzieniem delikatnie ubijając by farsz wypełnił całą tubę i zamykamy wykałaczkami by farsz się nie wydostał podczas gotowania.
Rozgrzewamy patelnie, wlewamy odrobine oliwy z oliwek extravergine i kładziemy kalmary które podsmażamy z każdej strony przez około 10-20 sekund. Kiedy kalmar będzie podsmażony podlewamy go białym winem, przykrywamy i czekamy aż alkohol wyparuje. Kolejno podlewamy pomidorkami koktajlowymi i przykrywając czekamy aż pomidorki podgotują się razem z kalmarem.

Układamy na desce następnie wyciągamy wykałaczki i krojąc w okrągłe krążki, przekładamy na talerz polewając powstałym sosem.

JEŚLI ZAINTERESOWAŁ CIĘ NASZ PRZEPIS I CHCESZ BYĆ PROFESJONALISTĄ JAK NASZ CHEF NESTOR GROJEWSKI DOŁĄCZ DO NASZEGO KURSU!

KONIECZNIE SPRAWDŹ

Spodobał ci się przepis i chciałbyś  więcej  tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!

SPRAWDŹ NASZ

KALENDARZ KURSÓW

08.09.2022

Nadziewane Makarony BERTAGNI

cena

400PLN


13.12.2022

Makarony Świąteczne

cena

400PLN


14.12.2022

Włoskie zupy

cena

400PLN


29.11.2022

Makarony z owocami morza

cena

400PLN


28.11.2022

Makarony z rybami

cena

400PLN


20.12.2022

Dania rybne

cena

400PLN


KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW