ZAPRASZAMY NA KURSY GOTOWANIA

W NASZEJ AKADEMII

Kalmary faszerowane w sosie pomidorowym

Składniki na 1 pocję

Nasze składniki

  • 200g Kalmary tuby
  • 100g Pomidorki koktajlowe
  • 40g Friarielli alle napoletana
  • 10 ml Oliwy z oliwek Grezzona Biolevante
  • 50g Chleba
  • 20 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 5g Natki pietruszki
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz

Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl

Kalmary Tuba
Pomidory koktajlowe
Friarielli alla napoletana Delizia2000
Oliwa extra vergine 100% włoska z kapslem Grezzona Biolevante 0,5 litr
Chleb
Wino białe
Czosnek
Natka pietruszki
Jajo
Sól morska drobna 1KG
Pieprz czarny ziarna tellicherry Italdroghe 400gr
PRZYGOTOWANIE:

Obieramy kalmary z cienkiej błony z obu stron, delikatnie odciągając błonę kolejno skrobiąc nozyckiem ale bez nacinania kalmara.

Nadzienie:

W misce rozbijamy jajko dodajemy pokruszony chleb, fileciki z alici które szatkujemy na drobne kawałeczki, friarielli alla napoletana tniemy bardzo drobno i dodajemy do naszej miseczki, pamiętajmy by dodać odrobine oleju z friarielli, szatkujemy bardzo drobno czosnek. Pietruszkę szatkujemy i dodajemy do naszych składników mieszając wszystkie składniki bardzo dobrze, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Kolejno każdą tubę kalmara napełniamy naszym nadzieniem delikatnie ubijając by farsz wypełnił całą tubę i zamykamy wykałaczkami by farsz się nie wydostał podczas gotowania.
Rozgrzewamy patelnie, wlewamy odrobine oliwy z oliwek extravergine i kładziemy kalmary które podsmażamy z każdej strony przez około 10-20 sekund. Kiedy kalmar będzie podsmażony podlewamy go białym winem, przykrywamy i czekamy aż alkohol wyparuje. Kolejno podlewamy pomidorkami koktajlowymi i przykrywając czekamy aż pomidorki podgotują się razem z kalmarem.

Układamy na desce następnie wyciągamy wykałaczki i krojąc w okrągłe krążki, przekładamy na talerz polewając powstałym sosem.

JEŚLI ZAINTERESOWAŁ CIĘ NASZ PRZEPIS I CHCESZ BYĆ PROFESJONALISTĄ JAK NASZ CHEF NESTOR GROJEWSKI DOŁĄCZ DO NASZEGO KURSU!

KONIECZNIE SPRAWDŹ

Spodobał ci się przepis i chciałbyś  więcej  tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!

SPRAWDŹ NASZ

KALENDARZ KURSÓW

22.09.2021

Risotto

cena

300PLN


27.09.2021

Mięso

cena

190PLN


01.10.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


25.10.2021

Trufle od podstaw

cena

300PLN


04.11.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


03.12.2021

Włoskie przystawki świąteczne

cena

300PLN


KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW