Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl
Przygotowanie świeżego pesto:
Do blendera wrzucamy ząbek czosnku, orzeszki pinii i dodajemy oliwę z oliwek extravergine. Dodajemy listki świeżej bazylii i blendujemy wszystko przez chwileczkę. Następnie dodajemy ser Pecorino Romano DOP i Parmigiano Reggiano DOP, dodajemy wodę gazowana i jeszcze raz dokładnie blendujemy wszystkie składniki razem aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Kroimy ziemniaka w drobną kostkę i gotujemy z dodatkiem octu i soli, gotujemy również fasolkę szparagową, którą po odcedzeniu kroimy w drobne krążki. Dodamy je prawie na sam koniec już z ugotowanym makaronem i z przygotowanym wcześniej pesto.
Gotujemy wodę na makaron, którą pamiętajmy posolić. Wrzucamy makaron i gotujemy go al dente. Kiedy będzie gotowy przesypujemy go na patelnie. Dodajemy ugotowane ziemniaczki i fasolkę oraz wcześniej przygotowane pesto i mieszamy dokładnie wszystkie składniki na wyłączonym już ogniu.
Linguine z pesto Genovese układamy na talerz. Używając widelca i chochelki możemy nadać im piękny kształt. Polewamy pozostałym pestem i przyozdabiamy listkami świeżej bazylii. Posypujemy świeżo startym Pecorino Romano DOP i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek extravergine.
Spodobał ci się przepis i chciałbyś więcej tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!