ZAPRASZAMY NA KURSY GOTOWANIA

W NASZEJ AKADEMII

Linguine z pesto Genovese

Składniki na 1 porcje:

Nasze składniki

  • 80g Linguine
  • 5 ml octu winnego
  • 8g orzeszków pinii
  • 10 ml oliwy z oliwek extravergine
  • 20g sera Pecorino Romano
  • 10g Parmigiano Reggiano
  • 10ml wody gazowanej Levico
  • 20g zielonej fasolki
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól

Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl

Linguine 1kg De Cecco
Ocet winny biały Scaligero 1litr
Orzeszki pinii – łuskane 1kg Mister Nut
Oliwa z oliwek extravergine
Ser Pecorino Romano ok. 2,5kg
Ser Parmigiano reggiano (parmezan) ok.1kg Colla
Woda mineralna gazowana 12szt x 0,75l Levico
Fasolka szparagowa zielona, drobna Ardo 2,5 kg
Czosnek
Sól morska drobna 1KG
PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie  świeżego  pesto:

Do blendera wrzucamy ząbek czosnku, orzeszki pinii i dodajemy oliwę z oliwek extravergine.  Dodajemy listki świeżej bazylii i blendujemy wszystko przez chwileczkę. Następnie dodajemy ser Pecorino Romano DOP i Parmigiano Reggiano DOP, dodajemy wodę gazowana i jeszcze raz dokładnie blendujemy wszystkie składniki razem aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Kroimy ziemniaka w drobną kostkę i gotujemy z dodatkiem octu i soli, gotujemy również fasolkę szparagową, którą po odcedzeniu kroimy w drobne krążki. Dodamy je prawie na sam koniec już z ugotowanym makaronem i z przygotowanym wcześniej pesto.

Gotujemy wodę na makaron, którą pamiętajmy posolić. Wrzucamy makaron i gotujemy go al dente. Kiedy będzie gotowy przesypujemy go na patelnie. Dodajemy ugotowane ziemniaczki i fasolkę oraz  wcześniej przygotowane pesto i mieszamy dokładnie wszystkie składniki na wyłączonym już ogniu.

Linguine z pesto Genovese układamy na talerz. Używając widelca i chochelki możemy nadać im piękny kształt.  Polewamy pozostałym pestem i przyozdabiamy listkami świeżej bazylii.  Posypujemy świeżo startym Pecorino Romano DOP i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek extravergine.

JEŚLI ZAINTERESOWAŁ CIĘ NASZ PRZEPIS I CHCESZ BYĆ PROFESJONALISTĄ JAK NASZ CHEF NESTOR GROJEWSKI DOŁĄCZ DO NASZEGO KURSU!

KONIECZNIE SPRAWDŹ

Spodobał ci się przepis i chciałbyś  więcej  tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz,  wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!

SPRAWDŹ NASZ

KALENDARZ KURSÓW

08.09.2022

Nadziewane Makarony BERTAGNI

cena

400PLN


13.12.2022

Makarony Świąteczne

cena

400PLN


14.12.2022

Włoskie zupy

cena

400PLN


29.11.2022

Makarony z owocami morza

cena

400PLN


28.11.2022

Makarony z rybami

cena

400PLN


20.12.2022

Dania rybne

cena

400PLN


KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW