ZAPRASZAMY NA KURSY GOTOWANIA

W NASZEJ AKADEMII

Linguine z pesto Genovese

Składniki na 1 porcje:

Nasze składniki

  • 80g Linguine
  • 5 ml octu winnego
  • 8g orzeszków pinii
  • 10 ml oliwy z oliwek extravergine
  • 20g sera Pecorino Romano
  • 10g Parmigiano Reggiano
  • 10ml wody gazowanej Levico
  • 20g zielonej fasolki
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól

Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl

Linguine 1kg De Cecco
Ocet winny biały Scaligero 1litr
Orzeszki pinii – łuskane 1kg Mister Nut
Oliwa z oliwek extravergine
Ser Pecorino Romano ok. 2,5kg
Ser Parmigiano reggiano (parmezan) ok.1kg Colla
Woda mineralna gazowana 12szt x 0,75l Levico
Fasolka szparagowa zielona, drobna Ardo 2,5 kg
Czosnek
Sól morska drobna 1KG
PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie  świeżego  pesto:

Do blendera wrzucamy ząbek czosnku, orzeszki pinii i dodajemy oliwę z oliwek extravergine.  Dodajemy listki świeżej bazylii i blendujemy wszystko przez chwileczkę. Następnie dodajemy ser Pecorino Romano DOP i Parmigiano Reggiano DOP, dodajemy wodę gazowana i jeszcze raz dokładnie blendujemy wszystkie składniki razem aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Kroimy ziemniaka w drobną kostkę i gotujemy z dodatkiem octu i soli, gotujemy również fasolkę szparagową, którą po odcedzeniu kroimy w drobne krążki. Dodamy je prawie na sam koniec już z ugotowanym makaronem i z przygotowanym wcześniej pesto.

Gotujemy wodę na makaron, którą pamiętajmy posolić. Wrzucamy makaron i gotujemy go al dente. Kiedy będzie gotowy przesypujemy go na patelnie. Dodajemy ugotowane ziemniaczki i fasolkę oraz  wcześniej przygotowane pesto i mieszamy dokładnie wszystkie składniki na wyłączonym już ogniu.

Linguine z pesto Genovese układamy na talerz. Używając widelca i chochelki możemy nadać im piękny kształt.  Polewamy pozostałym pestem i przyozdabiamy listkami świeżej bazylii.  Posypujemy świeżo startym Pecorino Romano DOP i skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek extravergine.

JEŚLI ZAINTERESOWAŁ CIĘ NASZ PRZEPIS I CHCESZ BYĆ PROFESJONALISTĄ JAK NASZ CHEF NESTOR GROJEWSKI DOŁĄCZ DO NASZEGO KURSU!

KONIECZNIE SPRAWDŹ

Spodobał ci się przepis i chciałbyś  więcej  tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz,  wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!

SPRAWDŹ NASZ

KALENDARZ KURSÓW

22.09.2021

Risotto

cena

300PLN


27.09.2021

Mięso

cena

190PLN


01.10.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


25.10.2021

Trufle od podstaw

cena

300PLN


04.11.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


03.12.2021

Włoskie przystawki świąteczne

cena

300PLN


KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW