ZAPRASZAMY NA KURSY GOTOWANIA

W NASZEJ AKADEMII

Orecchiette z guanciale, brokułami i płatkami Pecorino Romano

Składniki na 1 porcje:

Nasze składniki

  • 100g Orecchiette
  • 40g Guanciale z pieprzem
  • 80g Brokuły różyczki
  • 20g płatków Pecorino Romano DOP
  • 10 ml oliwy z oliwek extravergine
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl

Makaron orecchiette – świeży, mrożony- 3kg Mamma Tina
Guanciale con pepe ok. 1,5 kg Alimentari
Brokuły 4Frozana 2,5kg
Ser Pecorino Romano ok. 2,5kg
Oliwa z oliwek extravergine
Sól morska drobna 1KG
Pieprz czarny ziarna tellicherry Italdroghe 400gr
Czosnek
PRZYGOTOWANIE:

Kroimy guanciale na cienkie paski, gotujemy brokuły w osolonej wodzie, a kiedy będą już gotowe nie wylewajmy wody gdyż ugotujemy w niej nasze orecchiette Mamma Tina.

Ugotowane brokuły najlepiej spłukać pod zimna wodą, tym sposobem zatrzymamy proces gotowania, a brokuły zachowają swoją chrupkość !

Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek extravergine i podsmażamy pokrojone na cienkie paseczki guanciale. Podsmażamy chwilę tak by guanciale  się zarumieniło a następnie dodajemy schłodzone brokuły.

Mieszamy delikatnie by  wszystkie składniki się dobrze połączyły!

W międzyczasie wrzucamy Orecchiette Mamma Tina do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 2-3 min.

Odcedzamy i wsypujemy na patelnie.  Powstały sos możemy  delikatnie podlać wodą z ugotowanego wcześniej makaronu. Mieszamy i podsmażamy na małym ogniu przez kilka sekund. Po ściągnięciu z ognia dodajemy sera Pecorino Romano DOP.

 Orecchiette z guanciale i brokułami  układamy na talerz i posypujemy świeżo startymi płatkami sera  Pecorino Romano DOP, który podkreśli doskonale smak włoskiego dania.

JEŚLI ZAINTERESOWAŁ CIĘ NASZ PRZEPIS I CHCESZ BYĆ PROFESJONALISTĄ JAK NASZ CHEF NESTOR GROJEWSKI DOŁĄCZ DO NASZEGO KURSU!

KONIECZNIE SPRAWDŹ

Spodobał ci się przepis i chciałbyś  więcej  tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz,  wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!

SPRAWDŹ NASZ

KALENDARZ KURSÓW

08.09.2022

Nadziewane Makarony BERTAGNI

cena

400PLN


13.12.2022

Makarony Świąteczne

cena

400PLN


14.12.2022

Włoskie zupy

cena

400PLN


29.11.2022

Makarony z owocami morza

cena

400PLN


28.11.2022

Makarony z rybami

cena

400PLN


20.12.2022

Dania rybne

cena

400PLN


KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW