ZAPRASZAMY NA KURSY GOTOWANIA

W NASZEJ AKADEMII

Orecchiette z guanciale, brokułami i płatkami Pecorino Romano

Składniki na 1 porcje:

Nasze składniki

  • 100g Orecchiette
  • 40g Guanciale z pieprzem
  • 80g Brokuły różyczki
  • 20g płatków Pecorino Romano DOP
  • 10 ml oliwy z oliwek extravergine
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl

Makaron orecchiette – świeży, mrożony- 3kg Mamma Tina
Guanciale con pepe ok. 1,5 kg Alimentari
Brokuły 4Frozana 2,5kg
Ser Pecorino Romano ok. 2,5kg
Oliwa z oliwek extravergine
Sól morska drobna 1KG
Pieprz czarny ziarna tellicherry Italdroghe 400gr
Czosnek
PRZYGOTOWANIE:

Kroimy guanciale na cienkie paski, gotujemy brokuły w osolonej wodzie, a kiedy będą już gotowe nie wylewajmy wody gdyż ugotujemy w niej nasze orecchiette Mamma Tina.

Ugotowane brokuły najlepiej spłukać pod zimna wodą, tym sposobem zatrzymamy proces gotowania, a brokuły zachowają swoją chrupkość !

Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek extravergine i podsmażamy pokrojone na cienkie paseczki guanciale. Podsmażamy chwilę tak by guanciale  się zarumieniło a następnie dodajemy schłodzone brokuły.

Mieszamy delikatnie by  wszystkie składniki się dobrze połączyły!

W międzyczasie wrzucamy Orecchiette Mamma Tina do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 2-3 min.

Odcedzamy i wsypujemy na patelnie.  Powstały sos możemy  delikatnie podlać wodą z ugotowanego wcześniej makaronu. Mieszamy i podsmażamy na małym ogniu przez kilka sekund. Po ściągnięciu z ognia dodajemy sera Pecorino Romano DOP.

 Orecchiette z guanciale i brokułami  układamy na talerz i posypujemy świeżo startymi płatkami sera  Pecorino Romano DOP, który podkreśli doskonale smak włoskiego dania.

JEŚLI ZAINTERESOWAŁ CIĘ NASZ PRZEPIS I CHCESZ BYĆ PROFESJONALISTĄ JAK NASZ CHEF NESTOR GROJEWSKI DOŁĄCZ DO NASZEGO KURSU!

KONIECZNIE SPRAWDŹ

Spodobał ci się przepis i chciałbyś  więcej  tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz,  wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!

SPRAWDŹ NASZ

KALENDARZ KURSÓW

22.09.2021

Risotto

cena

300PLN


27.09.2021

Mięso

cena

190PLN


01.10.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


25.10.2021

Trufle od podstaw

cena

300PLN


04.11.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


03.12.2021

Włoskie przystawki świąteczne

cena

300PLN


KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW