Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl
Kroimy guanciale na cienkie paski, gotujemy brokuły w osolonej wodzie, a kiedy będą już gotowe nie wylewajmy wody gdyż ugotujemy w niej nasze orecchiette Mamma Tina.
Ugotowane brokuły najlepiej spłukać pod zimna wodą, tym sposobem zatrzymamy proces gotowania, a brokuły zachowają swoją chrupkość !
Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek extravergine i podsmażamy pokrojone na cienkie paseczki guanciale. Podsmażamy chwilę tak by guanciale się zarumieniło a następnie dodajemy schłodzone brokuły.
Mieszamy delikatnie by wszystkie składniki się dobrze połączyły!
W międzyczasie wrzucamy Orecchiette Mamma Tina do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 2-3 min.
Odcedzamy i wsypujemy na patelnie. Powstały sos możemy delikatnie podlać wodą z ugotowanego wcześniej makaronu. Mieszamy i podsmażamy na małym ogniu przez kilka sekund. Po ściągnięciu z ognia dodajemy sera Pecorino Romano DOP.
Orecchiette z guanciale i brokułami układamy na talerz i posypujemy świeżo startymi płatkami sera Pecorino Romano DOP, który podkreśli doskonale smak włoskiego dania.
Spodobał ci się przepis i chciałbyś więcej tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!