Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl
Ziemniaki mrożone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min 180 stopni.
Zamrożoną ośmiornicę gotujemy (w zależności od wielkości) w 3-4 litrach wody przez około 2-3 godziny pod przykryciem. Do wody nie dodajemy żadnych przypraw i od czasu do czasu sprawdzamy czy jest już miękka.
Ugotowana ośmiornice studzimy w wodzie, w której się gotowała.
Po wystygnięciu, odkrawamy macki ośmiornicy i podsmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek extravergine i z czosnkiem. Macki ośmiornicy obsmażamy z każdej strony tak by nabrała pięknego koloru, kolejno już na wyłączonym ogniu dodajemy ‘nduje i czekamy aż się roztopi. Kroimy pomidorki koktajlowe na 4 części posłużą nam do dekoracji.
Upieczone już ziemniaki przekładamy na talerz na nie kładziemy podsmażone macki ośmiornicy. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i dodajemy ‘nduje na sam wierzch. Skrapiamy oliwą z oliwek extravergine.
Spodobał ci się przepis i chciałbyś więcej tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!