Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl
Kroimy guanciale na długie, cienkie paski, rozgrzewamy patelnię, dodajemy kilka kropel oliwy i wrzucamy guanciale. Podsmażamy je tak, aby uzyskać efekt chrupkich skwarek pilnując, by się nie przypaliły.
Kiedy będą już gotowe niewielką ilość odkładamy na bok do naczynia, a resztę pozostawiamy na patelni.
NIE ODLEWAMY WYTOPIONEGO Z NICH TŁUSZCZU! JEST W NIM ZAWARTE CAŁE BOGACTWO SMAKU GUANCIALE!
Do guanciale dodajemy wcześniej przygotowany już sos pomidorowy i gotujemy przez ok.5 min, by sos się dobrze wymieszał.
W międzyczasie wrzucamy nasze Paccheri do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 2-3 minuty. Kiedy już się ugotuje wrzucamy na patelnię wraz z sosem i mieszamy z guanciale podgotowując na małym ogniu. Mieszamy dokładnie, by składniki się dobrze połączyły.
Układamy na talerzu porcję makaronu, a na wierzch układamy wcześniej odłożone guanciale i posypujemy obficie świeżo startym Pecorino Romano.
Spodobał ci się przepis i chciałbyś więcej tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!