Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl
Przed przystąpieniem do przygotowania małż, należy dokładnie je oczyścić bo jak wiemy żyją w piasku i ten piasek może się znajdować w zamkniętej muszelce.
Po zakupieniu małż należy otworzyć siatkę i włożyć małże do osolonej wody na około 30 min. Kolejno każdą pojedynczą muszelkę uderzamy o brzeg zlewozmywaka by sprawdzić czy w muszelce nie ma piasku. Odkładamy do naczynia z czystą wodą zawsze posoloną. Kiedy zakończymy proces czyszczenia małż przechodzimy do przygotowania soute’:
Rozgrzewamy patelnie i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek extravergine. Wrzucamy czosnek i podsmażamy uważając by go nie przypalić!
Kolejno wrzucamy nasze oczyszczone małże, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Po minucie podlewamy białym winem, mieszamy i ponownie przykrywamy.
Kroimy pomidorki na cztery części, kiedy alkohol wyparuje dodajemy je do naszych małż podgotowując wszystko razem przez minutę. Przed podaniem sprawdzamy czy wszystkie muszelki są otwarte, te zamknięte usuwamy, gdyż nie nadają się do spożycia!
Układamy na talerz polewając powstałym sosem, możemy również wykorzystać bruschette a na nią nałożymy nasze soutè co stworzy wspaniałą kompozycję smakową.
Spodobał ci się przepis i chciałbyś więcej tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!