Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl
Kroimy guanciale w cienkie podłużne paski, w międzyczasie rozgrzewamy patelnie i wlewamy na nią oliwę z oliwek extravergine i wrzucamy pokrojone guanciale. Podsmażamy uważając by się nie przypaliło!
Gotujemy wodę na spaghetti, solimy ją, a w międzyczasie w miseczce rozbijamy jajko dodajemy ser Pecorino Romano DOP i pieprz mieszając dokładnie, aż do uzyskania gęstej masy.
Spaghetti ugotowane al dente przekładamy na patelnie do guanciale i mieszamy delikatnie nasze składniki, tak by tłuszcz z guanciale przeniknął do naszego makaronu.
Następnie do spaghetti dodajemy masę z jajkiem, pieprzem i z serem Pecorino Romano DOP i już na wyłączonym gazie mieszamy wszystkie składniki delikatnie.
Jeśli powstały sos okaże się zbyt gęsty dodajemy wody, w której gotowaliśmy spaghetti, aż do uzyskania odpowiednio kremowej konsystencji.
Za pomocą widelca i chochelki układamy nasze spaghetti alla Carbonara na talerzu (najlepiej głębokim), posypujemy obficie serem Pecorino Romano DOP oraz świeżo mielonym pieprzem.
Spodobał ci się przepis i chciałbyś więcej tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!