ZAPRASZAMY NA KURSY GOTOWANIA

W NASZEJ AKADEMII

Spaghetti alla Carbonara

Składniki na 1 porcje:

Nasze składniki

  • 90g Spaghetti Divella
  • 40g Guanciale z pieprzem
  • 10g sera Pecorino Romano
  • 8 ml oliwy z oliwek extravergine
  • 4g świeżo mielonego pieprzu

Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl

Spaghetti al bronzo 500g Divella
Guanciale con pepe ok. 1,5 kg Alimentari
Ser Pecorino Romano ok. 2,5kg
Oliwa z oliwek extravergine
Pieprz czarny ziarna tellicherry Italdroghe 400gr
PRZYGOTOWANIE:

Kroimy guanciale w cienkie podłużne paski, w międzyczasie rozgrzewamy patelnie i wlewamy na nią oliwę z oliwek extravergine i wrzucamy pokrojone guanciale. Podsmażamy uważając by się nie przypaliło!
Gotujemy wodę na spaghetti, solimy ją, a w międzyczasie w miseczce rozbijamy jajko dodajemy ser Pecorino Romano DOP i pieprz mieszając dokładnie, aż do uzyskania gęstej masy.
Spaghetti ugotowane al dente przekładamy na patelnie do guanciale i mieszamy delikatnie nasze składniki, tak by tłuszcz z guanciale przeniknął do naszego makaronu.
Następnie do spaghetti dodajemy masę z jajkiem, pieprzem i z serem Pecorino Romano DOP i już na wyłączonym gazie mieszamy wszystkie składniki delikatnie.
Jeśli powstały sos okaże się zbyt gęsty dodajemy wody, w której gotowaliśmy spaghetti, aż do uzyskania odpowiednio kremowej konsystencji.

Za pomocą widelca i chochelki układamy nasze spaghetti alla Carbonara na talerzu (najlepiej głębokim), posypujemy obficie serem Pecorino Romano DOP oraz świeżo mielonym pieprzem.

JEŚLI ZAINTERESOWAŁ CIĘ NASZ PRZEPIS I CHCESZ BYĆ PROFESJONALISTĄ JAK NASZ CHEF NESTOR GROJEWSKI DOŁĄCZ DO NASZEGO KURSU!

KONIECZNIE SPRAWDŹ

Spodobał ci się przepis i chciałbyś  więcej  tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz,  wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!

SPRAWDŹ NASZ

KALENDARZ KURSÓW

22.09.2021

Risotto

cena

300PLN


27.09.2021

Mięso

cena

190PLN


01.10.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


25.10.2021

Trufle od podstaw

cena

300PLN


04.11.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


03.12.2021

Włoskie przystawki świąteczne

cena

300PLN


KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW