Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl
Sparzamy szparagi przez kilka minut w gorącej i słonej wodzie, po czym płuczemy pod zimną wodą by zatrzymać proces gotowania oraz by zachowały swoją chrupkość.
Oczyszczamy mątwę z przeźroczystej skórki z zewnętrznej i z wewnętrznej strony, tym sposobem mątwa będzie miękka po ugotowaniu!
Kroimy mątwę i pomidorki koktajlowe w cienkie paski, rozgrzewamy patelnie wlewamy oliwę z oliwek extravergine i podsmażamy czosnek, który po zarumienieniu się wyciągamy.
W międzyczasie gotujemy wodę na makaron. Po wyciągnięciu czosnku wrzucamy mątwę na patelnie podlewamy białym winem i czekamy, aż alkohol odparuje po czym dodajemy pomidorki koktajlowe.
Szparagi blendujemy z odrobiną oliwy z oliwek extravergine, a kiedy makaron będzie ugotowany al dente przekładamy go na naszą patelnie i podsmażamy delikatnie dodając zblendowanych szparagów. Mieszamy delikatnie na wolnym ogniu, by wszystkie składniki się połączyły razem.
Układamy na głęboki talerz, możemy użyć podłużnej formy (ring) do której włożymy nasze spaghetti, lub posłużyć się widelcem i chochelką, by nadać odpowiedni kształt naszym spaghetti.
Ozdabiamy pestem ze szparagów i kawałkami mątwy a na sam wierzch polewamy odrobiną oliwy z oliwek extravergine.
Spodobał ci się przepis i chciałbyś więcej tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz, wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!