ZAPRASZAMY NA KURSY GOTOWANIA

W NASZEJ AKADEMII

Spaghetto quadrato z mątwą i z pesto ze szparagów

Składniki na 1 porcje:

Nasze składniki

  • 90g Spaghetti quadrati
  • 60g mątwy
  • 10 ml oliwy z oliwek extravergine
  • 60g szparagów
  • 1 ząbek czosnku

Wszystkie produkty dostępne na millesaporisklep.pl

Spaghetti z matrycy z brązu 1kg La Molisana
Mątwa 13/20 India IQF 800g
Oliwa z oliwek extravergine
Szparagi zielone Ardo 1kg
Czosnek
PRZYGOTOWANIE:

Sparzamy szparagi przez kilka minut w gorącej i słonej wodzie, po czym płuczemy pod zimną wodą by zatrzymać proces gotowania oraz by zachowały swoją chrupkość.

Oczyszczamy mątwę z przeźroczystej skórki z zewnętrznej i z wewnętrznej strony, tym sposobem mątwa będzie miękka po ugotowaniu!
Kroimy mątwę i pomidorki koktajlowe w cienkie paski, rozgrzewamy patelnie wlewamy oliwę z oliwek extravergine i podsmażamy czosnek, który po zarumienieniu się wyciągamy.

W międzyczasie gotujemy wodę na makaron. Po wyciągnięciu czosnku wrzucamy mątwę na patelnie podlewamy białym winem i czekamy, aż alkohol odparuje po czym dodajemy pomidorki koktajlowe.

Szparagi blendujemy z odrobiną oliwy z oliwek extravergine, a kiedy makaron będzie ugotowany al dente przekładamy go na naszą patelnie i podsmażamy delikatnie dodając zblendowanych szparagów. Mieszamy delikatnie na wolnym ogniu, by wszystkie składniki się połączyły razem.
Układamy na głęboki talerz, możemy użyć podłużnej formy (ring) do której włożymy nasze spaghetti, lub posłużyć się widelcem i chochelką, by nadać odpowiedni kształt naszym spaghetti.

Ozdabiamy pestem ze szparagów i kawałkami mątwy a na sam wierzch polewamy odrobiną oliwy z oliwek extravergine.

JEŚLI ZAINTERESOWAŁ CIĘ NASZ PRZEPIS I CHCESZ BYĆ PROFESJONALISTĄ JAK NASZ CHEF NESTOR GROJEWSKI DOŁĄCZ DO NASZEGO KURSU!

KONIECZNIE SPRAWDŹ

Spodobał ci się przepis i chciałbyś  więcej  tradycjonalnej włoskiej kuchni w Twojej restauracji lub w zaciszu domowym!? Sprawdź nasz kalendarz,  wybierz dzień i kurs a resztę pozostaw naszym umiejętnościom!

SPRAWDŹ NASZ

KALENDARZ KURSÓW

22.09.2021

Risotto

cena

300PLN


27.09.2021

Mięso

cena

190PLN


01.10.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


25.10.2021

Trufle od podstaw

cena

300PLN


04.11.2021

Ravioli ręcznie robione

cena

300PLN


03.12.2021

Włoskie przystawki świąteczne

cena

300PLN


KONIECZNIE POZNAJ

NASZYCH PARTNERÓW