Program kursu
Część merytoryczna:
Szczególną uwagę zwrócimy na sposób wyboru mięsa w zależności od jego rodzaju by stopniowo zgłębić poszczególne zagadnienia:
- Zapoznanie się z produktami z katalogu oferty Mille Sapori Plus IF&B.
- Różne typologie mięsa( wołowina, wieprzowina, jagnięcina)
- Różne techniki krojenia i trybowania
- Technika oczyszczania mięsa
- Sposób i technika przechowywania mięsa
- Różne techniki gotowania mięsa
- Zapiekane w piecu
- Grillowane
- Smażone
- Duszone
- Podawane na surowo
- Techniki przetwarzania mięsa
- Sosy mięsne
- Food cost dania
Część praktyczna :
Wszyscy uczestnicy szkolenia własnoręcznie przygotują:
- przystawkę
- pierwsze danie/ ragù
- drugie danie
Uczestnicy zapoznają się z produktami do przygotowania dań mięsnych wykorzystają różnorodność produktów z oferty Mille Sapori Plus IF&B i ich zastosowanie, zapoznają się ze sposobem podania oraz przechowywanie produktu przetworzonego.
Każdy uczestnik kursu we Włoskiej Akademii Szefów Kuchni będzie pracował na oddzielnym stanowisku w pełni wyposażonym profesjonalnym sprzętem, oraz będzie miał do dyspozycji w przygotowaniu potraw wszystkie dostępne produkty z katalogu Mille Sapori Plus IF&B